Dorel Musteață: CSM nu a fost ales de fosta guvernare și nu a participat la capturarea statului

Consiliul Superior al Magistraților nu a fost ales de fosta guvernare, cum se vehiculează, ci de judecători prin vot secret. Mai mult ca atât, instituția nu se regăsește în lista celor care ar fi contribuit la capturarea statului, așa cum susțin unii demnitari. Declarațiile au fost făcute de președintele interimar al CSM, Dorel Musteață, după ședința de azi, care a fost amânată în lipsă de cvorum.

„Atrag atenția că membrii CSM nu au fost aleși de vechea guvernare, cum se vehiculează chiar dacă s-au ales în perioada acesteia. I-au ales judecătorii prin vot secret și nu are nimic una cu alta”, a declarat Dorel Musteață.

Totodată, președintele interimar al CSM a negat acuzațiile precum că instituția ar avea vreo atribuție la capturarea statului R. Moldova. „În spațiul public ieri, de către demnitari de stat, s-a invocat declarația prin care RM a fost declarat stat captiv. CSM nu a fost inclus în organele menționate, se duce în eroare societatea”, a subliniat acesta.

UNIMEDIA reamintește că la 30 octombrie, șeful statului, Igor Dodon, a criticat dur conducerea CSM, atât pe cea actuală, cât și pe cea precedentă, explicând că în fruntea tuturor judecătorilor stă anume această instituție. „Lasă să plece toți, și cei care au fost parte a fostului sistem, actualul CSM a fost numit în timpul fostei guvernări, și ceilalți pe care îi numesc țarioci. Dăm capii într-o parte, și de la CSM și de la toate instituțiile respective, și alegem alții. Sau țariocii singur își dau demisia sau se aprobă modificări la legea CSM și prin dispoziții finale se dau toți afară. Convocăm adunarea generală din nou, a 400 de judecători, și lasă să se aleagă din nou conducerea. Problema e foarte gravă și ar fi bine să avem consens politic, să nu luăm parte cuiva”, a punctat Igor Dodon.

Anterior, pe 27 septembrie a avut loc Adunarea Generală a Judecătorilor, unde s-a luat decizia ca mandatele membrilor CSM să fie ridicate. Astfel, șase membri permanenți și membri supleanți ai Consiliului au fost lipsiți de mandate: Dorel Musteață, Victor Micu, Luiza Gafton, Petru Moraru, Nina Cernat și Anatolie Galben.

Atât prim-ministra Maia Sandu, cât și ministra Justiției, Olesea Stamate, au criticat dur organizarea adunării judecătorilor și au declarat-o drept lipsită de legalitate.


Pub