(doc/video) Alegeri prezidențiale în România: Cetățenii români din Moldova își vor putea exercita dreptul de vot timp de trei zile, în 37 de secții de votare

Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a efectuat o conferință de presă în care a prezentat detalii privind organizarea și desfășurarea primului tur al alegerilor prezidențiale din România, care vor avea loc la data de 10 noiembrie 2019.

Foto: UNIMEDIA

Astfel, la alegerile pentru Președintele României, în Republica Moldova vor fi deschise 37 de secții de votare.

Potrivit ambasadorului României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, anul acesta, desfășurarea alegerillor prezidențiale din România vine cu câteva noutăți procedurale.

Pentru anul acesta, pentru prima oară, votul în străinătate se derulează pe durata a trei zile:

Vineri – votarea începe la ora 12:00 şi se încheie la ora 21:00;

Sâmbătă - votarea începe la ora 7:00 şi se încheie la ora 21:00;

Duminică - votarea începe la ora locală 7:00 şi se încheie la ora 21:00.

Ambasadorul României în Republica Moldova a menționat că „alegătorii care la ora 21:00 se vor afla la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se vor afla la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot, își vor putea exercita dreptul de vot până cel mult la ora 23:59. ”

Totodată, Daniel Ioniță a mai precizat că „cetățenii români pot vota prin corespondență sau la secția de votare, iar cetățenii români care se află pe terotiriul Republicii Moldova, indiferent de motivul prezenței lor pe teritoriul țării vor putea vota la orice secție de votare organizată în Republica Moldova, prin înregistrarea în listele electorale suplimentare. Cei care au ales să voteze prin corespondență, foarte puțini cetățeni ai Republicii Moldova, data limită pentru care pot să depună la poștă aceste plicuri este 7 noiembrie. Doar 25 de cetățeni au optat pentru această variantă de votare.”

Actele necesare de care vor avea nevoie cetățenii români pentru a-și exercita dreptul la vot sunt următoarele:

  • cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie;
  • buletinul de identitate;
  • paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar;
  • în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar.

„Paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetăţenii români care votează în străinătate sau de cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România”, a mai adăugat Ioniță.

Pentru primul tur de scrutin se va putea vota în zilele de 8, 9, 10 noiembrie 2019, iar pentru al doilea tur de scrutin, dacă va fi cazul, în zilele de votare 22, 23 şi 24 noiembrie 2019.


Pub