(video) Șoferii de tiruri protestează în mai multe orașe: Susțin că nu pot obține autorizații pentru a transporta marfă

Zeci de șoferi de tiruri din Republica Moldova au ieșit la protest. Aceștia susține că nu pot obține autorizație pentru a transporta marfă în Polonia, Rusia, dar și alte țări, transmite nordnews.md.

Foto: nordnews.md

Șoferii au parcat autoturismele pe marginea străzilor la Bălți, Edineț, Otaci și Chișinău și spun că vor protesta non-stop, până vor fi auziți de autorități.

Amintim că Federația Rusă a oferit, pentru anul 2019, doar 15.000 de autorizații de export pentru transportatorii din Moldova, o cifră prea mică pentru necesitățile reale ale țării noastre, susțin reprezentanții Ministerului Economiei. În urma solicitărilor repetate ale MEI, autoritățile ruse au acceptat, totuși, să mai emită suplimentar de 1.250 autorizații, în trimestrul III al anului curent, însă nici acestea nu sunt suficiente.

Totuși, în rezultatul negocierilor, s-a decis că Federația Rusă va mai acorda Moldovei suplimentar 1.250 de autorizații în trimestrul III a anului curent. Decizia privind acordarea altor contingente suplimentare pentru anul 2019 va fi luată doar după efectuarea unei monitorizări referitor la cota de participare a operatorilor de transport ruși pe piața moldo-rusă a serviciilor de transport bilateral de mărfuri, dar nu mai târziu de 15 octombrie curent, anunța MEI la sfârșitul lunii octombrie.

În luna septembrie au beneficiat de autorizații 279 operatori de transport, cărora le-au fost eliberate 1.214 autorizații. În perioada 01 – 17 octombrie au fost eliberate 380 autorizații pentru 182 de operatori de transport.


Pub