Președintele interimar al CSM: Vehiculările că judecătorii s-au împărțit în două tabere nu sunt adevărate

Vehiculările precum că ar exista două tabere în sistemul judecătoresc nu sunt adevărate, iar majoritatea magistraților activează în regim normal, susține președintele interimar al CSM, Dorel Musteață. Asta după ce mai mulți oficiali, inclusiv șeful statului, au declarat despre două clanuri care ar lupta între ele, în sistemul judecătoresc, iar la 27 septembrie, mai mulți magistrați au convocat o adunare generală extraordinară, în cadrul căreia au demis 6 membri ai Consiliului.

„Nu sunt două tabere în sistemul judecătoresc. Majoritatea judecătorilor activează, sunt adresate cereri la CSM, Consiliul le examinează, adoptă hotărâri, care sunt executate ulterior tot de președinți care boicotează activitatea”, a menționează Dorel Musteață.

Pe de altă parte, președintele CSM declară că cele două adunări extraordinare convocate de mai mulți judecători nu sunt legale. „Ședința de pe 25 octombrie nu a fost convocată legal, deoarece legea nu prevede ca o adunare a judecătorilor să convoace data și ordinea de zi a altei adunări a judecătorilor. Mai mult ca atât, adunarea din 27 septembrie nici nu a stabilit vreo ordine de zi pentru adunarea din 25 octombrie”, a explicat acesta.

UNIMEDIA reamintește că la 30 octombrie, șeful statului, Igor Dodon, a criticat dur conducerea CSM, atât pe cea actuală, cât și pe cea precedentă, explicând că în fruntea tuturor judecătorilor stă anume această instituție. „Lasă să plece toți, și cei care au fost parte a fostului sistem, actualul CSM a fost numit în timpul fostei guvernări, și ceilalți pe care îi numesc țarioci. Dăm capii într-o parte, și de la CSM și de la toate instituțiile respective, și alegem alții. Sau țariocii singur își dau demisia sau se aprobă modificări la legea CSM și prin dispoziții finale se dau toți afară. Convocăm adunarea generală din nou, a 400 de judecători, și lasă să se aleagă din nou conducerea. Problema e foarte gravă și ar fi bine să avem consens politic, să nu luăm parte cuiva”, a punctat Igor Dodon.

Anterior, și fostul președinte al Curții Constituționale Alexandru Tănase a declarat că ar exista două clanuri rivale în interiorul sistemului judecătoresc. În opinia acestuia, actuala componență a Consiliului Superior al Magistraturii, în frunte cu Dorel Musteață, ar fi trebuit să demisioneze in corpore încă în iunie, dar din cu totul din alte motive decât cele din care a fost demisă pe 27 septembrie, la Adunarea Generală a Judecătorilor. În urma acestei adunări, șase membri permanenți și membri supleanți ai CSM au fost lipsiți de mandate: Dorel Musteață, Victor Micu, Luiza Gafton, Petru Moraru, Nina Cernat și Anatolie Galben.

Atât prim-ministra Maia Sandu, cât și ministra Justiției, Olesea Stamate, au criticat dur organizarea adunării judecătorilor și au declarat-o drept lipsită de legalitate, iar drept urmare, „toate așa numitele decizii nu au efecte juridice și nu pot fi luate în serios”.


Pub