(video) Brînzan: Guvernarea democrată a introdus permisele pentru transportatorii spre Rusia și le vindea cu cincii mii de dolari

Vadim Brînzan a declarat că problema lipsei permiselor pentru transportatori a fost creată pe timpul fostei guvernări, când autoritățile din Moldova au cerut, de fapt, în decembrie 2015, introducerea unor cote pentru transportarea de mărfuri în Federația Rusă.

Foto: UNIMEDIA

„La 1 septembrie m-am întâlnit cu ministrul Transportului rus la Moscova. Spun, oameni buni, dați să liberalizăm transportul marfar. Vrem să avem comerț liber între țări. La care ei spun, „Păi voi singuri ați cerut, în decembrie 2015 și noi am introdus aceste cote, 15 mii vouă, 10 mii nouă”, a declarat Brînzan la TV8.

„Atunci a fost un locțiitor al ministrului Transportului, care a negociat această tranzacție cu partea rusă”, a precizat Brînzan.

„Pentru a exporta mere, spre exemplu, în Federația Rusă trebuia să angajezi o companie de transport. Înainte era liber, nu trebuia nici un fel de permise, s-a urcat și s-a dus. Acum s-au introdus aceste cote de permise, care sunt, practic, niște hârtii ștampilate, pe care noi le primim de la Federația Rusă și le dăm lor. Anul acesta ei ne-au dat 15 mii, noi le-am dat 10 mii de permise. Aceste 15 mii au fost epuizate practic până în luna iunie, până la venirea noastră la guvernare.

Cum s-a făcut? ANTA le dădea, cineva lua mai mult decât trebuie, se crea o piață neagră și ei vindeau aceste „dozvoluri”, care ajungeau uneori la cinci mii de dolari bucata. O hârtie artificial creată, care tot noi, se primește că am creat-o”, a explicat Brînzan.

Brînzan a spus că va ridica întrebarea anulării în totalitate a acestor permise atunci când va pleca în vizită de lucru cu Maia Sandu la Moscova.

„De anul viitor încercăm să le anulăm. În cel mai rău caz, aceste permise vor fi alocate conform unui program și vom monitoriza utilizarea lor. Apropo, din cele 15 mii de permise eliberate transportatorilor moldoveni, la momentul actual peste o mie nu sunt utilizate, ele se află în mâinile la transportatori care încearcă să le vândă pe piața neagră. Problema a creat-o guvernarea precedentă, în mod artificial”, a mai adăugat Brînzan.

Ieri, Igor Dodon a scris că Federația Rusă va oferi încă 500 de autorizații de export pentru transportatorii din Moldova, prin Ucraina.

Mai mulți șoferi de tiruri protestează astăzi în diferite orașe ale țării și spun că nu pot obține autorizații pentru a transporta marfă în Polonia, Rusia, dar și alte țări.


Pub