Proba de integritate în cadrul concursului pentru șeful PG a fost necesară din cauza ANI-ului. Stamate: „Avem un ANI care funcționează așa cum funcționează”

Proba de integritate în cadrul concursului pentru șeful PG a fost necesară din cauza ANI-ului, pentru că funcționează așa greșit. Cel puțin asta a declarat ministra Justiției, Olesea Stamate, în cadrul unui interviu pentru UNIMEDIA.

Foto: UNIMEDIA

Întrebată cum califică concursul de alegere a șefului PG, Stamate spune că e un exemplu bun. „El a fost desfășurat într-un mod transparent și obiectiv. Sunt anume neajunsuri, pe care trebuie să le luăm în calcul în următoarele experiențe de genul acesta”.

Ministra a mai explicat de ce a fost nevoie proba de integritate. Stamate a spus că esența problemei a fost Agenția Națională de Integritate, care nu ar funcționa cum trebuie.

„Trebuie de îmbunătățit etapa de preselecție. În primul rând, candidații care nu au răspuns criteriilor de integritate, și aici trebuie să fim foarte stricți și foarte exacți ce înseamnă această integritate. De fapt, care candidați pot fi admiși la concurs, nu admiși la interviu, dar propriu-zis admiși la concurs. Este proba dosarelor, atunci când se examinează dacă candidații au depus toate dosarele, dacă le-a depus în termen, dacă are experiența necesară, ulterior, a doua probă ar trebuie să fie partea de integritate. Însă ca să faci partea de integritate, trebuie să ai criteriile prevăzute în lege, nu doar în lege în baza căreia faci concursul. Dar, unu - și în legea ANI și în legea privind verificarea integrității. Doi la mână, asta în cazul în care avem un ANI care funcționează așa cum funcționează. Dacă am avea un ANI, care ar funcționa cum trebuie să funcționeze, probabil nu am avea nevoie de această etapă. Dar în contextul actual, noi avem nevoie de etapa aceasta de verificare a averilor și intereselor, care este una foarte importantă”, a conchis Stamate.

UNIMEDIA amintește că comisia pentru selectarea candidaților la funcția de procuror general a ales patru persoane, care vor fi propuși CSP-ul pentru selectarea candidaturii la funcția de procuror general.

Vezi întregul interviu aici.


Pub