Un nou mesaj de la CSM: Un grup de judecători ar avea întâlniri cu Dodon și Greceanîi pentru „a canaliza eronat opinia publică referitor la activitatea întregului sistem judecătoresc, inclusiv al CSM”

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au venit cu un nou apel către societate și judecători, în contextul ultimelor evenimente din sistemul Justiției. În acest sens, CSM susține că la moment un grup de judecători încearcă să blocheze funcționarea instituției, iar în spatele acestor acțiuni ar sta un partid, fără a da nume.

Foto: Crime Moldova

„La moment un grup de judecători încearcă să blocheze funcționarea legală a Consiliului Superior al Magistraturii. Acțiunile cărora sunt tolerate de reprezentanții unui partid politic. Pentru a legitimiza acțiunile lor, aceștia organizează întrevederi cu actori politici de prim rang – Președintele Republicii, Președintele Parlamentului, urmărind scopul de a canaliza eronat opinia publică referitor la activitatea întregului sistem judecătoresc, inclusiv al CSM”, se arată în mesajul CSM.

Totodată, CSM salută inițiativa lui Igor Dodon de a crea Consiliul consultativ de experți privind reforma sistemului justiției, format din experți de talie națională și internațională, neafiliați politic, care vor activa pe lângă președintele Republicii Moldova, însă se arată indignați că din componență vor face parte și judecători „care nu corespund acestui statut”.

„Acești judecători au participat activ la acțiuni ce au destabilizat activitatea CSM, iar în consecință stagnarea implementării reformelor inițiate și imposibilitatea de a administra eficient sistemul judecătoresc. Din aceste considerente activitatea acestora nu poate să emane încredere societății și întregului corp judecătoresc.

Este regretabil faptul că în Consiliu au fost incluși judecători care au activat în această funcție doar doi ani, după ce au preferat să fie detașați în cadrul Institutului Național de Justiție, unde activează în calitate de consultanți. Considerăm că aceștia nu au experiența necesară pentru expertizarea legilor justiției sau de-a elabora careva propuneri de politici și, respectiv, nu pot fi considerați ca fiind experți notorii în această materie”, menționează CSM.

De asemenea, CSM declară că a întreprins toate acțiunile necesare în vederea consolidării sistemului judecătoresc, iar declarația făcută public de Dodon, prin care a menționat că membrii CSM urmează să-și dea demisia, invocând ca temei Declarația Parlamentului cu privire la recunoașterea caracterului captiv al statului Republica Moldova din 08 iunie 2019, o consideră nejustificată.

„Consiliul Superior al Magistraturii a întreprins măsuri în vederea consolidării sistemului judecătoresc, adoptând Hotărârea CSM nr. 211/13 din 25 iunie 2019, prin care a dispus înlăturarea președintelui Judecătoriei Chișinău Radu Țurcanu și vicepreședinților Corneliu Guzun, Dorin Dulghieru, Ghenadie Pavliuc și Vitalie Stratan de la exercitarea funcției administrative în cadrul Judecătoriei Chișinău, până la verificarea de către Inspecția judiciară a unor acțiuni admise de aceștia. A fost revocat din funcția de membru al Colegiului de evaluare a performanțelor judecătorilor, judecătorul de la Curtea Supremă de Justiție, Oleg Sternioală. Totodată, prin Hotărârea CSM nr. 284/16 din 16 iulie 2019, a fost revocat Victor Micu din funcția de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii.

Este evident faptul că declarația Președintelui Republicii Moldova privind demiterea membrilor CSM, contravine recomandărilor Consiliului Europei și opiniilor Comisiei de la Veneția. Potrivit acestora, membrii CSM se bucură de imunitate pe întreg termenul pentru care au fost desemnați, revocarea acestora fiind pasibilă doar în condițiile strict stabilite în art. 12 Legea nr. 947 cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii, având în vedere prin competența de organ de autoadministrare judecătorească, Consiliul reprezintă o putere în stat”, se mai arată în mesajul membrilor CSM.

„Consiliul Superior Magistrații atenționează că acțiunile întreprinse de grupul de judecători care au inițiat întrevederi cu președintele țării și orientate spre destabilizarea sistemului judecătoresc, urmează a fi curmate din start, acestea având consecințe grave asupra statului de drept și a activității întregului sistem judecătoresc. Or, eventuala susținere a acțiunilor întreprinse de acest grup de judecători va genera stagnarea implementării reformelor în justiție.

Orice declarații și acțiuni făcute în detrimentul sistemului judecătoresc pot fi considerate ca imixtiune în activitatea judecătorească”, conchide CSM în mesajul său.


Pub