Nume
Parola
Vizualizări: 5247
A apărut „Ghidul alegătorilor pentru alegerile locale” (versiunea „ușor de citit și ușor de înțeles”
Chișinău, 1 Noiembrie 2019 — Alianța INFONET, în parteneriat cu Centrul „Speranța”, în cadrul proiectului
„De la un vot informat și accesibil – spre incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități în Republica Moldova” au elaborat și publicat „Ghidul alegătorilor pentru alegerile locale”. Ghidul publicat în versiunea „ușor de citit și ușor de înțeles” reprezintă o broșură informațională prin care autorii și-am propus să explice într-un limbaj accesibil ce sunt alegerile locale și care este procesul de vot. Adaptarea acestuia într-un limbaj ușor de citit, ușor de înțeles reprezintă o necesitate prin care persoanele cu dizabilități intelectuale și de învățare din Republica Moldova vor putea să cunoască și să înțeleagă în ce constau alegerile locale și cum își pot exercita dreptul la vot. Metoda „ușor de citit, ușor de înțeles” este utilizată pentru adaptarea informației pentru un grup larg de beneficiari: persoane cu dizabilități intelectuale, persoane cu dificultăți de învățare, persoane cu dificultăți de citit, cauzate de alți factori decât deficiența (persoanele care vorbesc o altă limbă, imigranții, copiii). Principalele aspecte ce țin de prezentarea informației în limbajul „ușor de citit și ușor de înțeles”, vizează utilizarea limbajului simplu, respectarea spațiilor evidențiate între rânduri, folosirea unui font ușor de citit de dimensiuni de minim 14 puncte și cel mai important utilizarea imaginilor care sugerează conținutul mesajului.

Menționăm că, informația prezentată în acest ghid a fost testată, dacă este ușor de citit și ușor de înțeles, de un grup de 30 persoane cu dizabilități intelectuale și dificultăți de învățare din Republica Moldova. Numărul alegătorilor care au o dizabilitate de intelect este de aproximativ 30-40 mii persoane (sau 2-2,5% din numărul total al alegătorilor, conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății), iar circa 1600 dintre aceștia se află în instituțiile rezidențiale. Acest segment de electorat nu a prezentat interes pentru concurenții electorali, astfel, publicația vine să acopere un gol informațional.

Acest ghid a fost editat cu sprijinul Asociației Promo-LEX, din sursele Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate în acest buletin aparțin autorului și nu reflectă neapărat poziția Asociației Promo-LEX și USAID.

Pentru informații suplimentare: Victor Koroli, Director Proiect, +373 69252453, vkoroli@gmail.com