10:58:53 18.04.2024
Stiri

SUA acuză Rusia de implicare în revoltele din Chile

Știri 01.11.2019 17:00 Vizualizări1100 Autor: Ziarul National
SUA acuză Rusia de implicare în revoltele din Chile


Departamentul de Stat al SUA susține că Rusia a încercat să influențeze revoltelele din Chile prin trolling în rețelele de socializare. Potrivit reprezentanților Departamentului de Statal SUA, unele persoane au profitat de revoltele din Chile și au „denaturat situația prin utilizarea rețelelor sociale și prin abuz de trolling”. „Am văzut semne ale activității Rusiei în sprijinul rezultatului negativ al dezbaterii în societate”, a declarat Departamentul de Stat, potrivit Reuters, citat de Pagina de Rusia.

Potrivit reprezentantului Departamentului de Stat, intervenția străină nu a fost singurul motiv pentru escaladarea situației din Chile, dar, în opinia sa, Rusia „a căutat să agraveze diferențele, să stârnească un conflict” și să împiedice „dezbaterile democratice”. Autoritățile chiliene nu au răspuns încă la acuzațiile împotriva Rusiei.

Pe 6 octombrie, în Chile au crescut tarifele calatoriilor cu metroul cu 30 de pesos chilieni (0,042 USD) si imediat au izbucnit proteste. Locuitorii erau deja nemultumiti ca nu au acces la educație gratuită și servicii de sănătate, dar și de salariile mici și cresterea tarifelor. Acțiunile pașnice de început s-au transformat în conflicte de strada cu fortele de politie, iar pe 18 octombrie protestatarii au ridicat baricade, au atacat stațiile de metrou, au dat foc la magazine și autobuze. În marile orase au fost aduse forte armate si blindate.

Președintele chilian, Sebastian Pinera, a introdus stare de urgență în capitală și o serie de alte orase și a decis, de asemenea, anularea creșterii tarifelor pentru transportul public. De asemenea, el a anunțat introducerea de noi măsuri de sprijin social pentru populație, inclusiv o creștere a pensiilor și o reducere a tarifelor la electricitate.

Cu toate acestea, protestele au fost reluate luni: în Piața Italiei din centrul Santiago, care a devenit deja un loc tradițional pentru proteste, cetățenii s-au adunat să declare că viața în țară nu a revenit la normal. Drept urmare, au avut loc ciocniri cu militarii, au fost ridicate baricade, una dintre stațiile de metrou a fost incendiată, un incendiu major a fost înregistrat și la unul dintre centrele comerciale. Mii de oameni au ieșit pe străzi și în alte orase: pe fondul acestor proteste, autoritățile chiliene au renuntat să organizeze summit-ul APEC și conferința climatică a ONU.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md