Consiliul Superior al Magistraturii cere instituției prezidențiale să evite imixtiunile în sistemul judecătoresc

Julieta Savițchi
01/11/2019

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a adresat o scrisoare deschisă președintelui Igor Dodon în care îi sugerează să se abțină de la acțiuni care ar putea fi calificate ca imixtiune în activitatea sistemului judecătoresc. CSM a dat de înțeles că instituția prezidențială ar fi influențată de un grup de judecători care se opun reformelor inițiate de noua guvernare, iar acțiunile acestui grup ar fi tolerate de către Partidul Socialiștilor.

„La moment, un grup de judecători încearcă să blocheze funcționarea legală a Consiliului Superior al Magistraturii, acțiunile cărora sunt tolerate de reprezentanții unui partid politic. Pentru a legitimiza acțiunile lor, aceștia organizează întrevederi cu actori politici de prim rang – președintele Republicii, președintele Parlamentului, urmărind scopul de a canaliza eronat opinia publică referitor la activitatea CSM”, se arată în document.

Membrii CSM consideră nejustificată declarația șefului statului în care s-a solicitat demitererea lor, invocând ca temei Declarația Parlamentului cu privire la recunoașterea caracterului captiv al statului Republica Moldova din 8 iunie 2019. „Este evident faptul că declarația președintelui Republicii Moldova privind demiterea membrilor CSM contravine recomandărilor Consiliului Europei și opiniilor Comisiei de la Veneția. Potrivit acestora, membrii CSM se bucură de imunitate pe întreg termenul și revocarea acestora fiind pasibilă doar în condițiile strict stabilite în art. 12 Legea nr. 947 cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii, având în vedere prin competența de organ de autoadministrare judecătorească, Consiliul reprezintă o putere în stat”, au argumentat magistrații.

CSM și-a exprimat dezacordul și în legătură cu faptul că în Consiliul creat de Igor Dodon pentru expertizarea legilor din domeniul justiției înainte de promulgare au fost incluși judecători „care au participat la acțiunile ilegale de revocare a membrilor CSM, care au avut drept scop menținerea influenței unor grupări asupra sistemului judecătoresc”.

„Acțiunile admise de ei vin în contradicție cu scopul pe care-l urmărește președintele țării prin instituirea acestui Consiliu. Acești judecători au participat activ la acțiuni ce au destabilizat activitatea CSM, iar în consecință stagnarea implementării reformelor inițiate și imposibilitatea de a administra eficient sistemul judecătoresc. Din aceste considerente activitatea acestora nu poate să emane încredere societății și întregului corp judecătoresc”, se arată în documentul semnat de membrii CSM.

Magistrații au atenționat că acțiunile întreprinse de grupul de judecători care au inițiat întrevederi cu șeful statului, „orientate spre destabilizarea sistemului judecătoresc”, urmează a fi curmate din start, acestea având consecințe grave asupra statului de drept și a activității întregului sistem judecătoresc, iar „eventuala susținere a acțiunilor întreprinse de acest grup de judecători va genera stagnarea implementării reformelor în justiție”.

Amintim că duelul dintre un grup de magistrați și CSM a început la 13 septembrie, când un grup din 87 de magistrați a cerut CSM să convoce, la 20 septembrie, Adunarea Generală Extraordinară a Judecătorilor pentru ridicarea mandatelor celor pe care i-au ales anterior ca să-i reprezinte. Magistrații și-au argumentat gestul prin necesitatea reformării sistemului din interior. CSM s-a opus solicitării, argumentând că ar fi vorba de o manipulare a majorității magistraților de un grup restrâns care urmărește anumite interese.

La 20 septembrie, un complet de judecată de la Curtea de Apel Chișinău a impus CSM să dea curs cererii magistraților de a convoca Adunarea Generală. La 24 septembrie, același complet de judecată a emis o încheiere prin care s-a decis convocarea Adunării Generale Extraordinare a Judecătorilor, la 27 septembrie.La 26 septembrie Curtea Supremă de Justiție a respins recursul depus de CSM împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău din 20 septembrie prin care Consiliul a fost obligat să convoace Adunarea Generală a Judecătorilor în ședință extraordinară. În același timp, CSM a lansat un apel către magistrați prin care îi anunță că nu există temei legal pentru a participa la această adunare.

Ulterior, au fost convocate două adunări ale judecătorilor care au eșuat din lipsă de cvorum.  La rândul său, și CSM nu s-a putut convoca în ședință de trei ori consecutiv din lipsă de cvorum.

Experții au comentat în contradictoriu situația creată, însă majoritatea consideră că se încearcă blocarea reformelor în justiție inițiate de Guvernul Sandu.

Julieta Savițchi
01/11/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii