image
Sursa foto: gândul.info

Peste 100.000 de minori înregistraţi de SI ca având legături cu un membru al grupării jihadiste // Raport

Registre ale grupării jihadiste Stat Islamic (SI) în Irak, confiscate la faţa locului de militarii americani, arată că peste 100.000 de minori au fost înscrişi ca depinzând de membri ai SI, potrivit unui raport dat publicităţii miercuri, transmite AFP.

Raportul de 26 de pagini, intitulat 'Minor Misery', a fost redactat de cercetători ai Centrului de Combatere a Terorismului (Combating Terrorism Center, CTC) de la academia militară americană West Point, singura autorizată să publice date clasificate, după studierea lor de către serviciile de informaţii ale SUA.

Conform raportului, documentele se referă la '101.850 de minori cu legături cu cel puţin un adult care primea fonduri de la SI', numărul fetelor şi cel al băieţilor fiind practic egal.

Din lista totală, 16.121 de minori (16%) s-au născut după iunie 2014, când a fost anunţată crearea 'califatului' autoproclamat, şi prezintă de aceea o problemă de cetăţenie, întrucât certificatele lor de naştere nu sunt recunoscute de niciun stat.

Cercetătorii au putut stabili naţionalitatea de origine a 76.273 de minori, în marea lor majoritate (70.213) irakieni. În total, 57 de ţări sunt reprezentate.

Din Iordania sunt originari peste 1.200, din Siria 654, din Turcia 380, din Arabia Saudită 375. Din Europa, cei mai numeroşi sunt francezii (52), urmaţi de germani (17).

Autorii raportului amintesc că aceste cifre sunt, prin forţa lucrurilor, doar parţiale şi că numărul copiilor de jihadişti născuţi sau care au trăit în teritoriile cucerite de SI în Irak şi Siria este, cu siguranţă, mai mare.

Cercetătorii CTC cred însă că este 'contraproductiv ca toţi minorii care au trăit sub controlul SI să fie consideraţi drept bombe cu efect întârziat sau agenţi în adormire'.

'Deşi unii dintre ei ar putea comite acte de terorism sau să ia parte la conflict, provocările cu care vor fi, cel mai probabil, confruntaţi vor fi, pe termen scurt, mediu şi lung, mai degrabă riscuri de a se găsi fără adăpost, de traume, anxietate, depresie, şomaj, violenţă domestică sau infracţionalitate', mai spun autorii raportului.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: