image
Sursa foto: USATODAY.com

Tot ce trebuie să știi ca să utilizezi sigur cardul de plată în mediul online

Banca Națională a Moldovei vine cu mai multe recomandări pentru utilizarea sigură a cardului de plată în mediul online.

Verificarea securității comercianților online

- Verificați în cadrul platformelor de comerț electronic prezența simbolurilor de 3D- Secure (Mastercad SecureCode, VERIFIED by VISA, American Express SafeKey). Acestea sunt de obicei afișate în partea de jos a paginii web a comerciantului.

- Verificați dacă site-ul comerciantului este securizat prin prezența logo-ului SSL sau adresa acestuia se începe cu „https://”, ceea ce indică criptarea informației transmise;

- Nu furnizați niciodată PIN-ul, la efectuarea tranzacțiilor online acesta nu este necesar, astfel niciun comerciant online nu are dreptul de a solicita introducerea acestuia într-un câmp dedicat pe platforma de comerț electronic.

- Evitați utilizarea opțiunii „păstrarea datelor”, ce oferă posibilitatea efectuării tranzacțiilor viitoare fără a fi nevoie de a introduce datele cardului de plată.

Utilizarea unui mediu sigur pentru efectuarea plăților

- Evitați utilizarea rețelelor Wi-Fi publice pentru efectuarea tranzacțiilor online, întrucât acestea pot fi utilizate pentru capturarea datelor transmise.

- Protejați-vă computerul, activând actualizările de securitate oferite de producătorii de software (de obicei gratuit) și instalați un program antivirus sau antimalware[2], care va contribui la depistarea programelor frauduloase, predestinate să captureze datele cu caracter personal introduse, la depistarea site-urilor create de către infractori cu scopul obținerii unor date confidențiale etc.

- Evitați accesarea linkurilor suspecte aflate în e-mailuri, rețele de socializare, programe de transmitere a mesajelor instant, mai ales în cazurile în care se solicită introducerea datelor personale sau a informațiilor de pe card.

- În cazul tranzacțiilor online, recomandăm utilizarea unui card virtual[3], pe contul căruia puteți transfera doar suma necesară tranzacției.

- Păstrați toate documentele confirmative aferente operațiunilor efectuate până la decontarea finală a sumelor de pe contul de card.

Gestionarea codului CVV2/CVC2/CID și a parolelor de unică folosință

- Nu comunicați nimănui codul CVV2/CVC2/CID sau oricare altă parolă de unică folosință recepționată de la bancă dvs. pentru autorizarea unei plăți sau abonarea la sistemele de tip internet-banking/ mobile-banking.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: