(video/doc) Dosarul candidatului. Vladislav Gribincea: CV-ul, averea și prestația la proba de interviu

Vladislav Gribincea, unul dintre cei patru candidați care au acces în următoarea etapă pentru funcția de procuror general, este în prezent preşedinte al Centrului de Resurse Juridice din Moldova din anul 2010 și activează în sectorul non-guvernamental din anul 2002.

Foto: UNIMEDIA

Gribincea a absolvit studiile de licenţă şi masterat la Facultatea de Drept, Universitatea de Stat din Moldova. În anul 2005, a absolvit Programul Chevening la Universitatea din Nottingham, Marea Britanie. A instruit judecătorii, procurorii, avocații și studenții la drept în domeniul Convenției Europene pentru Drepturile Omului.

Vladislav Gribincea a fost implicat în calitate de expert în elaborarea Strategiei de Reformare a Sectorului de Justiţie pentru anii 2011-2016, precum şi în reformarea legislaţiei moldoveneşti cu privire la organizarea judecătorească, procedura civilă şi procedura penală. De asemenea, a condus grupul de experţi care a elaborat legislaţia privind reformarea procuraturii din Republica Moldova.

Începând cu anul 2002, Gribincea reprezintă reclamanţi în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului, precum şi în litigii strategice la nivel naţional.

Vorbeşte fluent româna, engleza şi rusa.

Potrivit datelor din Registrul Bunurilor Imobile, Vladislav Gribincea deține, împreună cu soția, un apartament de 109 metri pătrați, în Chișinău. Un alt imobil deținut de familia lui Vladislav Gribincea este amplasat pe str. Sciusev, în centrul capitalei, acolo unde-și are sediul organizația pe care oconduce - CRJM. Încăperea nelocativă, cu suprafața de 122 m.p., a fost cumpărată în 2012 și are o valoare cadastrală de 1,2 milioane de lei, relatează Ziarul de Gardă.

Potrivit lui Gribincea, soția sa deține o casă în afara Chișinăului, primită moștenire. Soții mai au și „câteva loturi de teren la periferiile Chișinăului cumpărate cu 10-15 ani în urmă”.

Gribincea mai deține o Toyota Prius din 2011, cumpărată cu 10 200 de euro, și un Lexus produs în 2005 care e înregistrat pe cabinetul avocatului, cumpărat în 2009, care a costat 30 de mii de euro. Anul trecut a avut venituri de peste un milion și jumătate de lei împreună cu soția.

Potrivit anticoruptie.md, în 2016, Vladislav Gribincea a făcut o donație în valoare de 8.500 de lei către Partidul Acțiune și Solidaritate. În 2017, a donat partidului o mi de lei, iar în primul trimestru al anului 2018 - 500 de lei, conform rapoartelor financiare prezentate de formațiunea politică la CEC.


Pub