Igor Dodon: Chișinăul nu este pregătit pentru o soluție politică a problemei transnistrene. Nu avem consens

O soluție politică pentru rezolvarea conflictului transnistrean nu poate fi luată la moment, chiar dacă dialogul între părți este unul pozitiv. Motivul este că atât Chișinăul, cât și Tiraspolul, nu sunt gata pentru acest pas, deocamdată. Declarațiile au fost făcute de președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, în cadrul unei emisiuni la TRM.

Foto: UNIMEDIA

Președintele Igor Dodon a menționat punctele pe care le-a discutat cu liderul de la Tiraspol, în cadrul ultimei întrevederi, cea mai lungă din toate cele 6 petrecute.

Unul dintre subiecte a vizat identificarea unei soluții politice pentru conflictul Transnistrean: „Dialogul e unul bun, Transnistria e parte a RM și dacă vrem să ajungem la o soluție politică trebuie să avem dialog. Despre soluție politică nu putem discuta acum, pentru că părțile nu sunt gata și la Chișinău nu este consens”.

Totodată, s-a decis că o parte din dosarele penale deschise de Tiraspol pe numele mai multor polițiști moldoveni vor fi închise, de altfel ca și o parte din dosarele deschise de Chișinău pe numele unor cetățeni din stânga Nistrului. „S-a examinat posibilitatea de a închide unele dosare din ambele părți care nu sunt grave, legate de terenurile agricole, care s-au rezolvat, legate de alegeri, că se blocau secții devotare și altele mai grave. Circa 100 de dosare penale și nu doar pentru cetățenii RM deschise de Tiraspol și Chișinăul a deschis 120 de dosare pentru cetățeni din stânga Nistrului”, a precizat Igor Dodon.

Un pas important a fost decizia de a scoate posturile de control, astfel încât oamenii să poată circula liber. „În premieră s-a făcut un pas important în acest sens, la sudul țării de la Bender până la stația Severnîi, Varnița, să fie construită o linie de troleibuz și toți care vor circula cu troleibuzul să nu fie controlați”.

Pe de altă parte, șeful statului și-a reiterat poziția vizavi de o posibilă federalizare: Nu poate fi vorba de federalizare. Ei consideră că vor fi independenți, nu va fi nicio independență, ținând cont de interesele RM, trebuie de găsit o soluție și un consens nu doar politic, ci și în societate”, a subliniat Dodon.

Amintim că pe 9 și 10 octombrie, la Bratislava s-a desfășurat o nouă rundă de negocieri pentru reglementarea transnistreană în formatul „5+2” . Pe 29 octombrie, Igor Dodon și liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, s-au întâlnit la reședința prezidențială de la Holercani, pe malul drept la Nistrului.


Pub