Aproape 400 de mii de lei va costa sondajul de tip exit-poll, în turul al II-ea al alegerilor locale din Chișinău

Compania de consultanță politică Poliexpert, Institutul de Marketing și Sondaje „IMAS” și Fondul Opiniei Publice (FOP) vor organiza, în data de 3 noiembrie 2019, când va avea turul II al alegerilor locale generale, un exit-poll în orașul Chișinău.

Foto: https://realitatealive.md

Potrivit directorului Poliexpert, Igor Volnițchi, acest exit-poll este primul organizat în premieră după opt ani de pauză, ultimul având loc în 2011.

Andrei Luchian, președintele Fondului Opiniei Publice, a menționat că exit-pollul va fi realizat în 67 de secții de vot din Chișinău și colectarea datelor fiind realizată pe suport electronic, pe tabletă.

„Pe parcursul zilei, pe 3 noiembrie, ziua votului, operatorii noștri vor fi pe tot parcursul zilei în cadrul secțiilor de votare, iar la ieșirea de la urna de vot vor intervieva conform unui pas statistic fiecare N persoană, care va ieși din secția de vot și va accepta să participe la sondajul nostru. Exercițiul urmează să se realizeze pe tot parcursul zilei, începând de la ora 7:00 până la 21:00. Colectarea datelor urmează să se realizeze pe suport electronic, pe tablete. Datele vor fi transmise online pe server, unde nu are acces nimeni decât două persoane autorizate. Colectarea datelor vor fi realizate de operatori acreditați de către CEC. La sfârșitul zilei, la ora 21:10 urmează să vă prezentăm datele finale ale exercițiului nostru exit-poll”, a precizat Andrei Luchian.

Doru Petruți, directorul IMAS, a menționat că „pentru a fi realizat exit-pollul este nevoie de cât mai multe persoane deschise să participe la acest sondaj.”

De asemenea, dânsul a adăugat că „CEC va prezenta a doua zi doar procentele, dar exit-pollul va arăta ce stă în spatele acestor procente. Ne va spune câte femei ți-au exprimat votul, pentru un candat sau altul. Ne va spune cum au votat tinerii, cum au votat adulții, cum au votat persoanele mai în vârstă.”

Autorii se așteaptă ca să fie completate 7-8 mii de chestionare.

Prețul sondajului de tip exit-poll se apropie de 400.000 de lei.


Pub