Programul de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova prin investiție ar putea aduce economiei moldovenești încă 3,7 milioane de euro

Vadim Brînzan, ministrul Economiei și Infrastructurii, a anunțat că programul „Cetățenie prin Investiție” ar putea aduce Republicii Moldova încă 3,7 milioane de euro, pe lângă cele 545 de mii de euro, încasate anterior de la beneficiarii programului. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii “Politica Nataliei Morari” de la postul de televiziune TV8.

Foto: UNIMEDIA

Ministrul Economiei și Infrastructurii susține că, din momentul instituirii programului, au fost recepționate 37 de dosare, dintre care cinci au fost finalizate cu emiterea pașapoartelor. „Până la momentul instituirii moratoriului au rămas 32 de dosare în lucru, patru au fost retrase de către aplicanți, un dosar a fost restituit de către secretariat și un dosar a fost respins de comisia de pe lângă Președintele țării. Respectiv, șase dosare au ieșit, practic, din circuit. În total, au rămas 26 de dosare, dintre care 18 au fost finalizate. Iar încă opt dosare se află în proces de finalizare”, a declarat ministrul Brânzan. Asta înseamnă că aproximativ 50 de persoane ar urma să obțină cetățenia statului nostru.

Potrivit oficialului, cele 26 de dosare depuse de potențiali beneficiari ai programului urmează să fie prezentate reprezentanților Comisiei de Acordare a Cetățeniei care, după evaluarea dosarelor, se vor expune pe marginea fiecărui dosar, cu recomandările de rigoare către președintele Republicii Moldova, Igor Dodon.

Reamintim că, până la instituirea de către Parlament a moratoriului asupra acordării cetățeniei moldovenești prin investiții, au fost procesate și acordate cetățenia Republicii Moldova în cazul a cinci dosare, ceea ce înseamnă acordarea cetățeniei pentru opt solicitanți și membrii familiilor acestora și au fost încasate 545 de mii de euro (aproximativ 10 milioane de lei).

Astfel, suma totală obținută de către stat în urma implementării programului ar putea ajunge la 4,2 milioane de euro. Banii obținuți de către stat urmează a fi distribuiți pentru realizarea unor proiecte de maximă importanță, ce țin de infrastructură. Este vorba despre crearea conexiunilor pentru comunitățile rurale izolate, îmbunătățirea sistemelor de irigare pentru sectorul agricol, sau modernizarea transportului public.

CEO-ul Henley & Partners, Dr. Juerg Steffen, a comentat anterior că „Migrația investițională, fie că este cetățenie sau reședință prin investiții, este acum o metodă standard pentru statele suverane care adună capital în scopul atingerii unor obiective politice, cum ar fi: diversificarea economiei, crearea de noi locuri de muncă în sectoare noi, sau injectarea de capital în proiecte care nu îndeplinesc criteriile tradiționale de rentabilitate a investițiilor. Fie că este vorba despre state precum SUA, Marea Britanie, Portugalia, Malta sau Cipru, migrația investițională a adus beneficii semnificative suveranității și vieții sociale, datorită atragerii a aproape 25 de miliarde de dolari, iar această sumă continuă să crească. Așteptăm cu nerăbdare să lucrăm în parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova și cu cetățenii moldoveni pentru a reevalua și relansa pe deplin programul de obținere a cetățeniei prin investiții și pentru a aduce beneficii Republicii Moldova și cetățenilor acesteia datorită creșterii capitalului străin.


Pub