Veste bună pentru dădacele și bucătarii din grădinițe și școli: Începând cu 1 ianuarie 2020, vor avea salarii mai mari

Salariile bucătarilor și dădacelor care activează în instituțiile de învățământ din țară se vor majora, începând cu 1 ianuarie 2020. Anunțul a fost făcut de Secretarul General al Guvernului, Andrei Spînu, care a prezentat și un plan de acțiuni imediate pentru îmbunătățirea alimentației copiilor și elevilor.

Potrivit Secretarului General al Executivului, dădacele și bucătarii din grădinițe și școli pot spera la salarii mai mari începând cu luna ianuarie a anului viitor. „Salariile pentru personalul implicat în procesul de alimentație a copiilor, ne referim la bucătari și dădace, vor crește cu 360 - 536 de lei pe lună. Înțelegem că nu este o sumă foarte mare, da reieșind din bugetul care este, vom face aceste creșteri salariale”, a precizat Andrei Spînu.

Totodată, Guvernul planifică să îmbunătățească alimentația și aprovizionarea cu apă potabilă în școli și grădinițe și să ajusteze meniul model național recomandat copiilor și elevilor. „Pentru anul 2019, pentru alimentația copiilor și elevilor au fost alocate aproximativ 1miliard 251 mln. lei. Credem că acești bani pot fi gestionați mai bine, de exemplu, să înlocuim sucurile, care conțin mult zahăr și sunt dăunătoare, cu apă, ceea ce nu necesită resurse suplimentare. Părinții nu vor trebui să achite mai mult pentur meniul ajustat, nu se pun anumite cheltuieli pe seama lor”, a precizat Andrei Spînu.

O altă măsură ce urmează a fi implementată ține de operarea unor modificări la Codul Contravențional și cel Penal, pentru a înnăspri sancțiunile în cazul încălcării normelor privind alimentația copiilor. „Vom mări amenzile, astfel ca nimeni să nu-și mai permită să hazardeze cu sănătatea copiilor și a elevilor”, a subliniat Secretarul General al Guvernului.

În același context, s-a decis ca în lista neagră a agenților economici care nu mai pot să participe la achiziții publice în alimentația pentru școli și grădinițe să se introducă nu doar denumirea companiilor respective, ci și fondatorii sau administratorii acestora, care anterior ar fi putut evita cadrul legal, prin înregistrarea altor companii.

Măsurile ce urmează a fi întreprinse de Guvern prevăd și implicarea mai activă a părinților în procesul de alimentație a copiilor. „Ne propunem să împuternicim și să încurajăm părinții să aibă un rol mult mai important asupra modului în care e organizat procesul de alimentație. Vom face publice informații detaliate despre starea condițiilor și potențialele riscuri aferente alimentației sănătoase din cadrul instituțiilor de învățământ. Vom modifica și cadrul normativ, pentru a permite reprezentanților părinților să participle activ în grupurile de achiziții. Vom implementa mai multe modalități simple, prin care părinții pot sesiza organele competente în cazul în care sunt martorii unor abateri, nereguli sau cazuri de corupție”, a punctat Andrei Spînu.

Acțiunile pentru îmbunătățirea alimentației în instituțiile de învățământ urmează a fi implementate în următoarele 12 luni.


Pub