Guvernul retrage drepturile exclusive ale BB-Dializă, companie sechestrată în dosarul Plahotniuc. Proiectul a fost avizat de CNA

După ce mai mulți ani la rând, BB-Dializă a ținut monopolul pe piața moldovenească de prestare a serviciilor de dializă, Guvernul a înaintat, luna trecută, un proiect de Hotărâre prin care retrage drepturile exclusive ale acestei companii pe piața moldovenească. La 29 octombrie curent, Centrul Național Anticorupție a oferit aviz pozitiv la proiect. Iar a doua zi, pe 30 octombrie, Procuratura Anticorupție anunța lista companiilor sechestrate în dosarul Vlad Plahotniuc, în care se regăsește și BB-Dializă.

Foto: UNIMEDIA

Raportul de expertiză anticorupție cu privire la proiectul de hotărâre al Executivului, privind modificarea Hotărârii de Guvern nr.574/2013, cu privire la parteneriatul public-privat pentru serviciile de dializă a fost publicat pe site-ul CNA.

Proiectul prevede modificarea termenului maxim al parteneriatului public-privat, de la 25 de ani la 12 ani. Totodată, se propune excluderea restricției Guvernului de a iniția alte parteneriate în domeniul serviciilor de dializă, precum și excluderea limitării Companiei Naționale de Asigurări în Medicină de a achita costul serviciilor de dializă, în sistemul de asigurări medicale, doar unui singur partener privat.

CNA a atenționat Executivul despre faptul că, în proiect se conține o normă a cărei implementare poate genera confuzie, dar și un aspect incoerent al actului normativ, care va rezulta după intrarea în vigoare a proiectului. Norma respectivă vizează înlăturarea restricției Guvernului de a nu iniția și alte proiecte de parteneriat public-privat în domeniul serviciilor de dializă. Prin urmare, sunt necesare câteva redactări ale textului inițial.

UNIMEDIA amintește că, în lista bunurilor sechestrate în dosarul ce îl vizează pe Vlad Plahotniuc, figurează cota parte de 100% din capitalul social al SRL BB-DIALIZĂ, a cărei valoare constituie 31.826.322 lei. Mold-street scrie că, în martie 2014, Ministerul Sănătății a selectat ca partener privat, pentru servicii în domeniul ce ține de dializă, compania BB-Hämodialyse Handelsgesellschaft mbH din Germania, o firmă necunoscută, fondată pe 5 octombrie 2013. Compania s-a angajat să construiască sau să modernizeze 12 centre de dializă, iar ulterior a anunțat că vor fi doar trei: la Chișinău, Bălți și Cahul. În aprilie 2014, compania germană a fondat la Chișinău firma BB-Dializă SRL cu un capital de 5.400 lei. În vara anului 2017 s-a schimbat proprietarul nominal al BB-Dializă SRL, acum fiind o firmă din Cipru, BB-Hamodialyse Limited, care anterior se numea Melpomania Limited. Cine este beneficiarul final al acesteia nu se știe.

La finele anului trecut, Guvernul a adoptat o hotărâre prin care a extins de la 12 ani la 25 de ani perioada proiectului de parteneriat public-privat (PPP) în domeniul serviciilor de dializă, oferindu-i partenerului privat și unele drepturi exclusive în domeniu. Documentul a fost prezentat și aprobat în grabă mare, iar în consecință, BB-Dializa SRL a obținut drepturi exclusive pe piața moldovenească.


Pub