Animalele de companie și cele fără stăpân vor fi înregistrate. Când, unde, cum și de ce?

PE SCURT

Locuitorii orașului Chișinău, care dețin animale de companie, vor fi obligați să asigure sterilizarea lor, iar, începând cu vârsta de 3 luni a animalului, să le asigure vaccinarea anuală. În plus, proprietarii, ai căror câini, pisici, iepurii și dihori de casă au atins vârsta de 3 luni, vor fi obligați să-i pună la evidență și să-i înregistreze în Baza de Date Electronică Unică.

Totodată, numărul animalele fără adăpost din capitală va fi micșorat printr-un program cu genericul  „Capturare – Sterilizare – Eliberare”, în cadrul căruia acestea vor fi înregistrate în baza de date, vor fi sterilizate, microcipate și apoi eliberate.  Toate aceste acțiuni sunt prevăzute în noul Regulament de întreținere a animalelor de companie și fără stăpân, aprobat la 17 septembrie de Consiliul Municipal Chișinău.

Tot atunci a fost aprobat și un regulament privind capturarea, transportarea, evidenţa şi îngrijirea câinilor şi a pisicilor fără stăpân. La insistența activiștilor civici, cele două documente încă mai urmează a fi îmbunătățite până la finele anului, astfel, încât prevederile acestora să fie implementate începând cu anul 2020.

PE LUNG

Ce prevăd cele două regulamente?

În general, cele două documente stabilesc modul de deținere a animalelor de companie, drepturile și obligațiile persoanelor fizice și juridice față de acestea, dar și modalitățile de gestionare a numărului de animale fără supraveghere și fără stăpân. Pe lângă vaccinarea și sterilizarea obligatorie, documentele prevăd între altele că proprietarii pisicilor și cățeilor nesterilizați achită anual impozite speciale, stabilite de CMC.

Potrivit documentului, persoana care deţine animale de companie va fi obligată:

  • să asigure la timp, începând cu vârsta de 3 luni a animalului, vaccinarea anuală obligatorie și măsuri administrative (înregistrare), pentru a preveni îmbolnăvirea animalelor
  • să asigure în mod obligatoriu, începând cu vârsta de 6 luni, sterilizarea câinilor și pisicilor fără rasă, metişilor și celor fără o valoare genetică. Proprietarii pisicilor și cățeilor nesterilizați achită anual impozite speciale pentru animalele nesterilizate
  • să se asigure că în locurile aglomerate, câinii însoțiți să fie în lesă, iar câinii de rasa specială în lesă şi botniță. Câinele poate umbla fără lesă doar în locurile în care este permis plimbatul liber
  • să strângă dejecțiile fiziologice din urma animalelor sale de companie
  • să transmită animalul unei alte persoane, unui azil pentru animale fără adăpost sau să se adreseze Serviciul Gestiunea Animalelor de Companie, în cazul imposibilității întreținerii în continuare a animalului
  • persoana care deţine animale de companie va achita taxa pentru deținerea câinilor și pentru pisici, dacă nu sunt sterilizate.

Enlarge

70911592_1301062946731745_6403016104771321856_n
Foto: Fb/ CEST - Centru de sterilizare Chisinau - voluntari

Modul de înregistrare a animalelor de companie

Toți câinii, pisicile, iepurii și dihorii de casă care se află la întreținerea persoanelor fizice sau juridice, indiferent de rasă, la atingerea vârstei de 3 luni, vor fi supuse înregistrării obligatorii prin introducerea informației despre acestea în Baza de Date Electronică Unică de identificare a animalelor din municipiul Chișinău.

Înregistrarea se asigură în baza cererii scrise a proprietarului animalului. Pentru înregistrare, proprietarul animalului de companie are obligația să solicite identificatorului și operatorului Bazei de Date Electronice Unice a animalelor de companie din municipiul Chișinău următoarele:

  • identificarea cu un microcip aprobat, în conformitate cu prezentul Regulament;
  • proceduri obligatorii sanitar veterinare, în conformitate cu prevederile legale;
  • includerea în Registru;
  • emiterea cartelei medicale;

În cazul găsirii unui animal de companie dispărut, persoana care a găsit animalul respectiv este obligată să declare faptul la cel mai apropiat sector de poliție sau la Serviciul Gestiunea Animalelor de Companie din municipiul Chișinăul, pentru identificarea și notificarea proprietarului.

Toate animalele din aziluri, precum și din punctele de întreținere temporară, în cadrul procedurii de adopție sau în cazul programului „Capturare – Sterilizare – Eliberare”, sunt supuse înregistrării și microcipării în mod obligatoriu.

Programul „Capturare – Sterilizare – Eliberare”

În cadrul programului, animalele fără adăpost vor fi capturate, sterilizate, vaccinate. Acestora li se va pune microcipuri, apoi vor fi eliberate acolo unde au fost prinse.

Mai mult, există posibilitatea de a lua animalele fără adăpost în curatelă. Asta înseamnă că curatorii au grijă de animalele fără adăpost, fără a-i lua acasă.

Curatorul animalelor este eliberat de achitarea impozitelor pentru câini și i se oferă reduceri la sterilizarea sau vaccinarea animalelor respective, furnizate și stabilite anual de către Serviciul Gestiunea Animalelor de Companie.

Câinii care se află sub curatelă sunt marcați cu crotalii (n. red. crotal – marcă metalică aplicată pe urechea animalelor ca semn de recunoaștere) și nu sunt supuși capturării. O persoană fizică nu poate lua în curatelă mai mult de 3 câini și 10 pisici.

Animalul este eliberat în habitatul său, în locul din care a fost capturat, doar după ce a fost tratat de boli infecțioase sau răni, traume, fracturi și alte afecțiuni temporare ale organismului, a fost sterilizat, deparazitat, vaccinat contra rabiei, i s-a aplicat microcipul și a fost inclus în Registru/Baza de date a animalelor fără supraveghere.

Când vor fi implementate documentele?

Vasile Efros, șef adjunct al Direcției generală locativ-comunală și amenajare, a precizat că regulamentul, care prevede între altele crearea Bazei de Date Electronice Unice și a Serviciului Gestiune a Animalelor de Companie, urmează să soluționeze problema câinilor vagabonzi din capitală. Până în prezent, exista un regulament aprobat în 2001 care se referea doar la regulile de plimbare și întreținerea câinilor, care însă nu conținea prevederi privind animalele fără stăpân.

Potrivit lui, documentele aprobate de CMC, includ acțiuni concrete, dar și aspectul financiar. Banii urmează a fi prevăzuți în bugetul pentru anul 2020.

„Scopul final al regulamentului este să reducem numărul de câini vagabonzi din capitală, dar și stricta monitorizare a tuturor animalelor de companie. Dacă va exista o bază de date, noi imediat vom ști, de exemplu, dacă un câine are sau nu stăpân și dacă animalul care avea un stăpân, acum îl vedem în spațiul public”.

Totodată, Efros a precizat că nu se știe câți câini fără stăpân sunt în Chișinău. „Avem vreo 300 de câini la centrul municipal de sterilizare care au fost capturați și sterilizați. Odată cu implementarea regulamentului și întocmirea bazei de date vom avea o evidență strictă”, a menționat funcționarul.

Activistul civic, Vitalie Voznoi, care a candidat la funcția de primar și a participat la elaborarea acestor documente, a precizat că, deși documentele prevăd obligativitatea înregistrării animalelor de companie, la prima etapă aceasta se va face pe principii benevole.

„Înregistrarea în baza Baza de Date Electronică Unică se va face gratis, vaccinarea contra rabiei se face gratis, iar sterilizarea și atașarea cipurilor nu necesită investiții mari”.

Organizațiile obștești din domeniu insistă ca, în cazul înregistrării animalelor de companie în baza de date și a respectării tuturor procedurilor de sterilizare și microcipare, posesorii de animale să fie scutiți de plata de impozite. Aceasta, pentru ca cât mai mulți oameni să conștientizeze beneficiile înregistrării animalelor.

Voznoi a mai spus că cele două documente au fost  înaintate spre aprobare CMC încă în luna februarie, dar a fost aprobat de CMC abia la 17 septembrie. „În general, aceste regulamente sunt destul de bune, însă mai urmează a fi perfecționate. Este necesară o perioadă de timp ca regulile de joc să fie clare pentru jucători, iar apoi, cred că lucrurile se vor redresa”, a menționat el.

Valentina Dudnic, președinta Asociației „Alga” a opinat că dacă cele două documente vor fi realizate, sunt șanse de îmbunătățire a situației privind numărul de câini vagabonzi. Totodată, ea a atenționat că centrul municipal de sterilizare din Chișinău, unde urmează a fi sterilizate și vaccinate animalele fără adăpost, nu corespunde standardelor.

„Acolo ar trebui să fie măcar trei medici, câinii să fie capturați de niște persoane instruite și nu la ora 4:00 dimineața, ci ziua. Oamenii să fie informați despre toate aceste acțiuni”.

În ceea ce privește numărul de câini de vagabonzi, Valentina Dudunic a spus că, deși în ultimii ani se vorbește că în Chișinău ar exista 20 mii de animale, numărul acestora ar fi cu mult mai mic. „Cred că în Chișinău există vreo 3 mii de câini vagabonzi”, a menționat ea.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.