Marți – ziua infracțiunilor. Cum se explică aceasta?

PE SCURT

Cele mai multe infracțiuni comise de către posesorii legali de arme de foc au loc marți. Cel puțin asta reiese din raportul prezentat de către reprezentanții Poliției.

Pe parcursul celor nouă luni ale acestui an, au fost înregistrate 70 de infracţiuni comise cu aplicarea sau folosirea armelor de foc. Majoritatea dintre aceste infracțiuni au fost comise în ziua de Marți. Sociologii ridică din umeri și spun că este vorba despre o coincidență, dar nu despre un fenomen.

PE LUNG

Poliția anunță că cea mai mare parte a infracțiunilor au fost comise cu arme de foc deținute legal. Persoanele suspectate de săvârșirea infracțiunilor au fost tineri cu vârstele cuprinse între 26 – 35 ani și adulți cu vârste cuprinse între 36 – 45 ani, de gen masculin, preponderent neangajați în câmpul muncii.

De asemenea, analizând profilul crimelor, reprezentanții Poliției au stabilit că cea mai mare parte a acestor infracțiuni au fost comise în ziua de Marți.

„Eu consider că e o pură coincidență și nimic mai mult. Nu putem să ne gândim la un fenomen atunci când vorbim despre câteva zeci de cazuri. Este un număr prea mic pentru a veni cu afirmații. De obicei, noi, sociologii analizăm cazurile care trec de câteva sute. Poate în alt an infracțiunile erau comise miercuri, iar în alt an – sâmbătă. Poate infracțiunile au fost comise după un weekend de beție, cine îi știe. Însă, cu siguranță nu putem spune că ziua de Marți este ziua infracțiunilor”, opinează sociologul Ion Jigău. 

Acest lucru este confirmat și de datele prezentate de Poliție privind aceeași perioadă a anului trecut, când cele mai multe infracțiuni au fost comise Joi, folosind arme de foc deținute ilegal.

La evidenţa organelor de poliţie se află peste 60.000 de persoane care dețin 71231 de arme de foc și alte 239 de obiective a sistemului de supraveghere, care deţin şi folosesc 3734 de arme.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.