Nume
Parola
Vizualizări: 5844
Ce perspective le oferă tinerilor piața IT din nordul Moldovei? ACETI a lansat dialogul profesorilor de informatică din Bălți cu antreprenorii IT locali
Bălți, 31 Octombrie 2019 — Asociația pentru Dezvoltarea Comunicațiilor Electronice și Tehnologiilor Informaționale (ACETI) și Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți (USARB), în parteneriat cu mai multe companii IT locale, au organizat joi, 31 octombrie, o masă rotundă pentru profesorii de informatică de la instituțiile de învățământ preuniversitar și profesional tehnic din municipiul Bălți. Reuniți în incinta USARB, profesorii de informatică au fost informați din primele surse despre oportunitățile pe care le oferă piața IT din regiune tinerei generații.

„Îi îndemnăm pe tineri să se afirme într-un domeniu de perspectivă cum este cel al tehnologiei informației. Ne-am propus să facem asta prin intermediul profesorilor de informatică din instituțiile de învățământ din Bălți, adevărați ambasadori IT, de opiniile cărora vom ține cont atunci când vom organiza următoarele evenimente de orientare profesională în IT pentru tineri. Ne propunem să creăm în regiunea noastră un ecosistem IT funcțional, din care să facă parte nu doar specialiști și companii din domeniu, ci și elevi și studenți, care ar putea îmbrățișa o frumoasă carieră în IT chiar aici, acasă”, a menționat președintele ACETI, Ion Bodrug.

În context, președintele ACETI a remarcat că, în comparație cu anii trecuți, la USARB a crescut numărul studenților care au ales să își facă studiile la informatică, această tendință pozitivă datorându-se în special forumului de orientare profesională în IT, organizat în luna mai 2019 în incinta USARB.

În cadrul mesei rotunde, participanții au remarcat că, în școli, interesul față de informatică e mic. În context, mai mulți profesori de informatică au propus ca, împreună cu antreprenorii IT locali, să fie întocmită o listă a competențelor specifice unui specialist IT, pentru a fi propusă elevilor, ca aceștia din urmă să fie orientați încă din școală către o eventuală profesie în domeniu, conform tendințelor și necesităților actuale.

Antreprenorii IT prezenți la eveniment au argumentat că motivația pentru domeniul IT rezidă în faptul că pe piața IT locală se simte o lipsă acută de specialiști, fie că e vorba de programatori, designeri, comunicații sau manageri informaționali. Potrivit lor, în municipiul Bălți sunt antreprenori IT care propun un număr impresionant de locuri de muncă bine remunerate.

ACETI a fost lansată în luna septembrie 2019, cu ocazia Zilei Internaționale a Programatorilor, marcată în premieră la Bălți. Cu sprijinul partenerilor locali și externi, ACETI își propune să susțină tinerii pasionați de IT prin organizarea unui șir de evenimente de orientare profesională în domeniu. Totodată, ACETI încurajează antreprenorii IT să se asocieze în jurul structurii nou-create, pentru realizarea eficientă a obiectivelor comune.