13:34:05 19.04.2024
Stiri

Mii de moldoveni care au muncit peste hotare primesc pensiile în R. Moldova și invers: Cei mai mulți – în România

Social 31.10.2019 18:30 Vizualizări7349 Autor: Ziarul National
Mii de moldoveni care au muncit peste hotare primesc pensiile în R. Moldova și invers: Cei mai mulți – în România


Numărul pensionarilor care domiciliază peste hotare şi primesc pensia din Republica Moldova a crescut de zece ori în ultimii cinci ani.

Potrivit datelor Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS), dacă la sfârşitul anului 2014 numărul persoanelor care primeau pensii din R. Moldova în străinătate constituia 62, în luna octombrie 2019 numărul acestora a atins cifra de 650 de persoane.

Cei mai mulți moldoveni pensionari sunt stabiliți în România - 260 de beneficiari. Totodată, pensia este transferată în Bulgaria pentru 135 de persoane, în Cehia - 71 de pensionari etc. Din luna martie curent, de exemplu, au fost stabilite deja 70 de pensii pentru persoanele care locuiesc permanent în Germania.

Aceleași date arată că, pe parcursul ultimilor doi ani, CNAS a confirmat stagiul de cotizare realizat în Republica Moldova pentru peste 2 000 de persoane asigurate, plecate în alte state, dar şi peste 60 de certificate privind legislaţia aplicabilă pentru persoanele asigurate, care au fost detaşate la lucru legal pe teritoriul altui stat.

De partea cealaltă, în R. Moldova trăiesc în prezent 803 persoane care au lucrat legal pe teritoriul altor state și primesc aici pensia din străinătate.

Astfel, 311 persoane beneficiază de pensii stabilite şi transferate din România, 213 din Cehia, 81 din Bulgaria, 87 din Austria, 67 din Portugalia, 27 din Polonia etc.. Aceste persoane dispun concomitent şi de dreptul la pensie, stabilită pentru stagiul realizat în Republica Moldova.

Specialiștii de la CNAS explică această creștere a numărului de beneficiari de astfel de pensii prin majorarea numărului statelor cu care Republica Moldova a încheiat acorduri în domeniul securităţii sociale, precum şi intensificării proceselor migratorii la nivel european.

Până acum, Republica Moldova a reglementat relaţiile privind asigurarea socială a cetăţenilor care domiciliază şi lucrează sau au lucrat pe teritoriul a 12 state europene prin intermediul acordurilor de securitate socială semnate cu Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Estonia, Cehia, Austria, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania şi Germania.

Recent, au fost semnate şi urmează să intre în vigoare acorduri similare cu Turcia şi Belarus, care prevăd aceleaşi garanţii pentru lucrătorii şi pensionarii migranţi.

Acordurile respective stipulează procedurile privind achitarea contribuţiilor de asigurări sociale de stat precum şi acordarea de pensii şi alte prestaţii cetăţenilor statelor contractante. Pachetul-standard de prestaţii sociale prevăzute de toate acordurile menţionate include pensiile pentru limita de vârstă, pentru dizabilitate cauzată de afecţiuni generale şi de urmaş, pensiile şi indemnizaţiile de dizabilitate în urma accidentelor de muncă sau cauzată de boli profesionale, care se achită beneficiarului la locul de domiciliu, în valuta statului respectiv. Prin urmare, fiecare stat îşi asumă responsabilitate în sensul stabilirii şi achitării pensiei pentru stagiul de cotizare realizat în conformitate cu legislaţia propriului stat.

Persoana poate beneficia de o pensie din partea statului unde a lucrat legal, indiferent de locul unde va domicilia în viitor. Procedura de totalizare a perioadelor de asigurare reglementată prin acordurile internaţionale permite cetăţenilor Republicii Moldova, care au lucrat legal în alte state, însă nu dispun de stagiul minim de cotizare de 15 ani realizaţi în statul nostru, să obţină dreptul la pensie, calculată proporţional perioadelor de contribuţie în R. Moldova, dar nu dreptul la alocaţie socială.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md