Linkuri accesibilitate

Vadim Krasnoselski: redenumirea „miliției” în „poliție” „nu este oportună pentru Transnistria”


Training pentru militari şi milițieni din regiunea separatistă. Tiraspol, noiembrie 2017
Training pentru militari şi milițieni din regiunea separatistă. Tiraspol, noiembrie 2017

„Miliția transnistreană nu va fi redenumită în poliție, o astfel de reformă nu este oportună pentru Transnistria”, a declarat liderul separatist transnistrean Vadim Krasnoselski, la o ședință a departamentului de interne de la Tiraspol. „Pentru republica noastră aceasta denumire este inacceptabilă”, a mai adăugat el.

În Republica Moldova denumirea sovietică de „miliție”, atribuită forțelor de menținere a ordinii publice a Ministerului de Interne, a fost înlocuită cu termenul de „poliție” după proclamarea independenței țării de URSS. În Rusia reforma miliției a avut loc în 2010 la inițiativa președintelui de atunci, Dmitri Medvedev. Acesta a propus ca miliţia să revină la numele ei dinaintea revoluţiei bolşevice: poliţia.

Joi, la Tiraspol, liderul regiunii separatiste susținute ideologic și financiar de Federaţia Rusă a spus că este sceptic în ceea ce privește reforma care a avut loc în Rusia și în urmă căreia „miliția” a fost transformată în „poliție”. „S-a schimbat doar denumirea, oamenii au rămas aceeași”, a spus Krasnoselski, subliniind că astfel de schimbări necesită cheltuieli financiare mari. „Singura diferență dintre poliție și miliție este faptul că prima a fost din start o organizație profesionistă. În timp ce miliția inițial era formată din voluntari, dar astăzi a devenit, la fel, o structură profesionistă”, a explicat Krasnoselski, citat de presa din stânga Nistrului.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG