În Ucraina s-au introdus sancţiuni pentru transportarea copiilor fără scaune auto. Care sunt “tarifele”

Acum câteva ore, în ziua de 29 octombrie, Rada Supremă de la Kiev a votat în favoarea impunerii amenzilor pentru transportul copiilor în autovehicule fără scaune corespunzătoare. Un număr total de 332 de deputați au votat pentru aprobarea proiectului de lege.

Conform informaţiilor, pentru încălcarea regulilor de transport a copiilor se va sancţiona cu o amendă la nivelul a 30 de venituri minime neimpozabile ale cetățenilor – în valoare de 510 hrivne (circa 360 de lei după cursul de schimb actual), iar dacă situaţia se va repeta, amenda va constitui 50 de venituri minime neimpozabile sau aproximativ 600 de lei moldoveneşti.

Anterior era interzisă transportarea copiilor cu vârstă sub 12 ani şi cu înălțimea de până la 145 de centimetri fără utilizarea unor mijloace speciale care să fixeze minorul cu centuri de siguranță, dar nu au fost prevăzute penalități.

Vezi şi: Copiii și mașinile. Volvo Cars are creat un ghid interesant pentru siguranța familiei

În nota explicativă a proiectului de lege se notează:

“În prezent, legislația în vigoare nu prevede norme care să stabilească răspunderea pentru încălcarea regulilor de transport a copiilor. În acest caz, siguranța copilului depinde în mod direct de conștientizarea părinților, care în majoritatea cazurilor nu țin cont de aceste reguli de siguranță.

Părinții uită că ignorarea regulilor pentru transportul copiilor și, mai ales, atunci când nu se utilizează scaune auto, poate duce la moartea unui copil. Da, testele de siguranță demonstrează că scaunele obișnuite și centurile de siguranță nu garantează protecția unui pasager a cărui înălțime este mai mică de 135 de centimetri.

…Scaunele auto pentru copii instalate corect sunt cel mai eficient mijloc de siguranță pasivă pentru un minor. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), acest tip de scaune instalate în mod corespunzător reduc probabilitatea decesului sugarilor cu aproximativ 70% și cu 54-80% a copiilor mici.

În același timp, în Ucraina, proprietarii de mașini folosesc scaune auto doar pentru 12% dintre copiii cu vârsta sub 6 ani și aproape niciodată pentru copiii mai mari, așa cum rezultă din rezultatele unui sondaj la nivel național realizat de compania de cercetare Ipsos în cadrul proiectului “Modernizarea și îmbunătățirea siguranței rutiere în Ucraina”, realizat în vara anului 2016″.

Conform datelor oficiale ale Poliției Naționale a Ucrainei, cel puțin 3.5 mii de oameni sunt uciși în fiecare an pe drumurile Ucrainei și cel puțin 35.000 sunt răniți. O proporție considerabilă dintre victime sunt copii.

Vezi şi:

Cmentariile sunt închise