UE acordă R.Moldova o nouă tranșă de aproape 25 mln euro pentru reforme privind statul de drept și dezvoltarea rurală

Valeria Vițu
31/10/2019
RFI/Valeria Vițu

Comisia Europeană a aprobat, joi, o nouă tranșă în valoare de aproape 25 milioane de euro din asistența macrofinanciară, oferită Republicii Moldova. De această dată UE ajută Guvernul să realizeze reforme cheie în beneficiul cetățenilor moldoveni în mai multe domenii cum ar fi lupta împotriva corupției și spălării banilor, poliției, agriculturii și dezvoltării rurale.

Comisarul European pentru Politica de Vecinătate și Negocieri pentru Extindere, Johannes Hahn, a declarat că „pachetul de asistență aprobat astăzi– al patrulea din luna iulie – demonstrează angajamentul ferm și continuu al UE de a susține calea de reformă a Moldovei. Acesta ar trebui privit ca o recunoaștere a eforturilor permanente ale Guvernului Republicii Moldova de a soluționa probleme din domeniile vitale precum justiția și statul de drept în beneficiul populației din Moldova. UE este pregătită să asiste în continuare acest proces important condiționat de rezultate tangibile, în special mult-așteptata reformă a justiției”.

Această nouă plată urmează după plăție de sprijin bugetar efectuate în luna iulie, (14,54 milioane de euro) și pe 18 octombrie, (14,35 milioane de euro), prima tranșă de asistența macrofinanciară recent anunțată (30 milioane de euro), ședința Consiliului de Asociere R.Moldova - Uniunea Europeană, din 30 septembrie și vizita Înaltului Reprezentant/ Vice-președintele Mogherini din 3 octombrie.

Amintim că, Comisia și-a reluat sprijinul bugetar pentru Republica Moldova în luna iulie, după o perioadă de aproape doi ani în care astfel de plăți au fost suspendate din cauza deteriorării situației privind statul de drept în țară. În urma schimbării Guvernului din luna iunie, autoritățile din Moldova s-au angajat într-un proces semnificativ și substanțial de reforme structurale, ceea ce a permis UE să reia sprijinul bugetar și asistența macrofinanciară acordată Republicii Moldova.

Potrivit oficialilor europeni, de la ultima plată în cadrul programului de sprijin bugetar, Guvernul Republicii Moldova a continuat să implementeze agenda de reformă în cadrul Acordului de Asociere UE-Moldova. În special, Guvernul a luat măsuri suplimentare pentru soluționarea problemei corupției și lipsei de independență în sistemul judiciar. În acest proces, Moldova a solicitat avizul Comisiei de la Veneția al Consiliului Europei cu privire la proiectul său de lege pentru reformarea Curții Supreme de Justiție și cu privire la procurorul general. Guvernul și-a manifestat angajamentul de a ține cont de aceste recomandări.

Valeria Vițu
31/10/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii