Igor Dodon, în așteptarea candidaturii finale pentru funcția de procuror general: Să nu aud că e cumătrul, finul sau nașul cuiva

Șeful statului, Igor Dodon, susține că nu va accepta niciun fel de presiuni în ceea ce privește aprobarea candidatului ce urmează a-i fi propus de Consiliul Superior al Procurorilor, pentru fotoliul de procuror general, și nici nu va semna numirea în funcție a unei persoane care este nașul, finul sau cumătrul cuiva. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei ediții speciale la TRM.

Foto: UNIMEDIA

Președintele țării a fost modest în declarații, atunci când i s-a cerut să se expună asupra concursului organizat de Ministerul Justiției, pentru selectarea candidaților la funcția de procuror general.

„Nu avem ce comenta atât timp cât nu avem decizia finală de înaintare a unei candidaturi pentru aprobare către președintele țării. Președintele poate refuza o dată, a doua oară trebuie să îl aprobe. Partenerii de coaliție au vrut acest filtru. Chiar dacă aveam mari obiecții la crearea lui, am încredere în ceea ce a decis comisia. Să vedem ce va decide CSP”, a punctat Igor Dodon.

Acesta a subliniat că va atrage o atenție deosebită candidaturii propuse de CSP și că nu va semna decretul de numire a unui procuror general promovat prin afiliere politică cu vreun partid: „Eu nu aș dori să aud despre faptul că e cumătrul, finul, nașul cuiva. Dacă va încerca cineva pe diferite căi, afilieri politice sau de rudenie, să preseze președintele să semneze, nu voi accepta acest lucru”.

Igor Dodon a mai adăugat că anterior, nu a promovat pe nimeni în nicio funcție, însă va veni timpul când va dezvălui „cum a fost promovat actualul procuror interimar”.

UNIMEDIA amintește că ieri, comisia pentru selectarea candidaților la funcția de procuror general a ales patru persoane, care vor fi propuse CSP-ul pentru selectarea candidaturii ce va fi înaintată președintelui țării, spre aprobare finală. Este vorba despre Oleg Crîșmaru, Vladislav Gribincea, Veaceslav Soltan și Alexandr Stoianoglo. Pe de altă parte, Maia Sandu s-a arătat puțin dezamăgită de lista candidaților aleși, menționând că ar fi preferat ca în aceasta să se regăsească mai multe persoane din societatea civilă.


Pub