Camera Reprezentanților din SUA recunoaște genocidul armenilor din Imperiul Otoman. Reacția Turciei

Camera Reprezentanţilor din Statele Unite a adoptat cu mare majoritate de voturi o rezoluţie care recunoaşte drept genocid masacrarea armenilor în Imperiul Otoman la începutul secolului XX, provocând indignare la Ankara. Rezoluţia fără caracter obligatoriu a fost adoptată cu 405 voturi pentru şi 11 împotrivă din totalul de 435, scrie Adevărul.

Foto: BBC.com

Problema este extrem de sensibilă și vine într-o perioadă în care SUA și Turcia sunt în relații extrem de dificile.

Fostul vice președinte american, Joe Biden, a declarat că votul a onorat memoria victimelor, în timp ce ministrul de externe al Turciei a declarat la rândul său că votul este o răzbunare pentru ofensiva militară a Turciei din nordul Siriei, relatează BBC.

Președintele Comitetului de Informații al Camerei, Adam Schiff, a declarat: „Camera a votat pentru a recunoaște genocidul armean - un vot pe care zeci de mii de armeni americani l-au așteptat zeci de ani. Noi nu vom fi părtași la negarea genocidului. Nu vom tăcea. Nu vom uita niciodată.”

Turcia a condamnat ferm acest vot. Ministrul de externe Mevlut Cavusoglu a numit votul „nul și invalid” şi care riscă să afecteze relaţiile dintre cele două ţări, făcând referire la ofensiva militară a Turciei împotriva luptătorilor kurzi din nordul Siriei, pe care îi consideră teroriști.

„Acest act politic lipsit de sens are drept unici destinatari lobby-ul armean şi grupările anti-turce” se arată într-un comunicat al ministerului turc de externe. „Credem că prietenii americani ai Turciei care sunt în favoarea continuării alianţei şi a relaţiilor amicale îşi vor pune întrebări în legătură cu această eroare gravă”, se arată în luarea de poziţie de la Ankara.

În comunicatul de presă al ministrului turc de externe se precizează că acest gen măsuri contravin armistiţiului privind încetarea ofensivei turce în nordul Siriei, agreat pe 17 octombrie între SUA şi Turcia și nu corespund statutului de aliaţi NATO al celor două ţări. Administraţiei americane i se solicită să adopte măsuri prin care să se evite paşi ce ar putea dăuna pe viitor relaţiilor bilaterale.

Genocidul armean este recunoscut de aproximativ 30 de ţări, precum şi de comunitatea istoricilor. Turcii otomani au ucis şi deportat 1,5 milioane de armeni, o minoritate creştină din imperiul predominant musulman, în timpul primul război mondial şi imediat după el. În ultimii ani, tot mai multe ţări, inclusiv puteri occidentale, au acceptat cererile armeneşti ca evenimentele de atunci să fie calificate drept genocid. Turcia susţine că moartea armenilor a fost rezultatul unor revolte, nu al vreunui plan de a-i extermina, şi contestă cifra invocată de armeni ca fiind exagerată.

În aprilie 2017, la scurt după sosirea la Casa Albă, Donald Trump a calificat masacrul armenilor din 1915 drept „una din cele mai rele atrocităţi în masă ale secolului” fără a folosi însă termenul de genocid. În acele moment, Ankara a denunţat „dezinformarea” şi „definiţiile nepotrivite” ale preşedintelui american.

Înaintea alegerii sale în 2008, predecesorul său, Barack Obama, s-a angajat pe calea recunoaşterii genocidului armean, un termen pe care însă nu l-a folosit niciodată în perioadă deţinerii funcţiei de preşedinte al SUA.

Camera Reprezentanţilor a mai votat marţi seara, aproape în unanimitate, o rezoluţie ce prevede sancţiuni la adresa oficialilor turci care au legătură cu ofensiva din nordul Siriei. Este necesar însă votul Senatului pentru ca această rezoluţie să poată intra in vigoare.


Pub