Detalii despre companiile puse sub sechestru în dosarul lui Plahotniuc și legătura lor cu fostul lider PD

Procuratura Anticorupție a anunțat, azi dimineață, că a aplicat sechestru în valoare de 55,4 milioane de lei, în cadrul dosarelor de spălare de bani în proporții deosebit de mari, în care figurează Vlad Plahotniuc. În lista bunurilor sechestrate se regăsesc nume de companii cunoscute în Moldova, dar și peste hotarele țării.

Foto: UNIMEDIA

În lista bunurilor sechestrate figurează cota parte de 100% din capitalul social al SRL BB-DIALIZĂ, a cărei valoare constituie 31.826.322 lei.

Mold-street scrie că, în martie 2014, Ministerul Sănătății a selectat ca partener privat, pentru servicii în domeniul ce ține de dializă, compania BB-Hämodialyse Handelsgesellschaft mbH din Germania, o firmă necunoscută, fondată pe 5 octombrie 2013, de avocatul Silvano Pirritano de la biroul Popa și Asociații. Compania s-a angajat să construiască sau să modernizeze 12 centre de dializă, iar ulterior a anunțat că vor fi doar trei: la Chișinău, Bălți și Cahul. În aprilie 2014, compania germană a fondat la Chișinău firma BB-Dializă SRL cu un capital de 5.400 lei, iar din 2015, managerul acesteia este Dmitri Onufreiciuc.

În vara anului 2017 s-a schimbat și proprietarul nominal al BB-Dializă SRL, acum fiind o firmă din Cipru, BB-Hamodialyse Limited, care anterior se numea Melpomania Limited. Cine este beneficiarul final al acesteia nu se știe, dar motivul invocat este optimizarea costurilor.

La finele anului trecut, Guvernul a adoptat o hotărâre prin care a extins de la 12 ani la 25 de ani perioada proiectului de parteneriat public-privat (PPP) în domeniul serviciilor de dializă, oferindu-i partenerului privat și unele drepturi exclusive în domeniu. Documentul a fost prezentat și aprobat în grabă mare, iar în consecință BB-Dializa SRL a obținut drepturi exclusive pe piața moldovenească.

O altă companie ce figurează în lista cu bunurile sechestrate, anunțată de Procuratura Anticorupție, este SRL BASS-SYSTEMS (una dintre cele mai mari companii IT din Moldova), cota parte pusă sub sechestru având o valoare de 2.950.000 lei. Tot Mold-street scrie că până la începutul lunii august 2019, Bass Systems SRL avea un capital social de 2,95 milioane lei deţinut de Assentis Holdings Limited din Cipru - cu 72% și Onisim Popescu - cu 28%, ultimul fiind și administratorul Bass Systems. Ulterior Onisim Popescu a preluat şi cota Asscentis din Cipru şi a devenit unic asociat al Bass Systems. Potrivit unor surse, în spatele Assentis Holdings Limited ar fi stat persoane apropiate de Partidul Democrat din Moldova şi de fostul lider Vladimir Plahotniuc.

Sechestrul a fost pus chiar dacă la momentul demarării dosarului penal pe numele lui Plahotniuc, compania Bass Systems aparținea oficial lui Onisim Popescu, în proporție de 100%. „În cadrul urmăririi penale se aplică sechestru atât asupra bunurilor persoanelor implicate în fapta infracțională, cât și ale altor persoane, dacă sunt rezultate din infracțiune, precum și orice venituri din valorificarea acestor bunuri. De asemenea, poate fi aplicat sechestru asupra bunurilor convertite sau transformate din bunurile rezultate din infracțiuni și din veniturile de la aceste bunuri”, a explicat comunicatorul Procuraturii Generale, Emil Gaitur, pentru UNIMEDIA.

Și SRL GMG Production, companie deţinută de offshorul Blue Sound Investments Limited, a fost pusă sub sechestru de procurori, capitalul acesteia fiind estimat la 10.800.000 lei. GMG Production include posturile de televiziune Prime și Publika TV, controlate de fostul lider PD, precum și Canal 2 și Canal 3, ale cărui proprietar este Oleg Cristal, consilierul lui Plahotniuc

Totodată, au fost sechestrare conturile bancare în lei și euro, deținute de Vladimir Plahotniuc la BC „Victoribank”.

UNIMEDIA amintește că, la 30 august curent, vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, a anunțat că fostul lider al Partidului Democrat face parte dintr-un dosar penal. Democratul are statut de bănuit într-un dosar penal - spălarea banilor, săvârșită în proporții deosebit de mari. La 8 octombrie, Plahotniuc a fost citat de PA public, luându-se în calcul faptul că nu există, deocamdată, o altă cale de informare a acestuia privind citarea sa în fața procurorului. La 10 octombrie, șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a cerut mandat de arestare pe un termen de 30 de zile pe numele lui Vlad Plahotniuc, iar la 11 octombrie, Judecătoria Chișinău a emis mandatul de arest preventiv. Ieri, fostul lider PDM a fost anunțat în căutare internațională și interstatală de către Centrul Național Anticorupție, iar azi, procurorii au pus sechestru pe mai multe dintre bunurile sale și alte bunuri care ar fi fost implicate în schemele de spălare de bani în proporții deosebit de mari, de care este suspectat Vlad Plahotniuc.


Pub