O lecție specială despre oportunitățile UE pentru tineri se ține în peste 1200 de școli din Republica Moldova

Campania națională de informare „UE-Moldova: Împreună mai puternici. Creăm noi oportunități pentru tineri!” a ajuns, pe finalul lunii octombrie, la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Anenii Noi. Aceasta este una dintre cele 1246 de instituții de învățământ preuniversitar din republică unde, din 14 octombrie, se ține o lecție specială dedicată oportunităților educaționale și de dezvoltare pentru tineri, finanțate de diverse programe ale Uniunii Europene.

Foto: www.ionbuga.com

Lecția specială este ce-a de doua componentă a Campaniei, desfășurată în perioada 19 septembrie - 30 noiembrie de către Delegația Uniunii Europene în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova.

Fiind adresată unui număr de circa 330 de mii de elevi care învață în clasele din ciclul gimnazial și cel liceal din toate localitățile țării, lecția este încadrată în orele de Educație civică și cele de Dezvoltare pentru societate. Pe post de suport didactic servește un Ghid metodologic, elaborat cu participarea specialiștilor de la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Ghidul conține informații despre Uniunea Europeană, despre valorile și principiile constituante ale acesteia, și - în mod special - despre programele europene destinate tinerilor. Felul în care este utilizată și prezentată informația rămâne la discreția cadrelor didactice.

Profesorii de la Anenii Noi au optat pentru o abordare interactivă, provocându-și discipolii la reflecție și la dezbatere. Profesorul Victor Ardelean le-a propus elevilor clasei a 12-ea să discute despre „oportunitățile cetățeanului proactiv în dezvoltarea comunității”, iar dna Zinaida Renchez i-a îndemnat pe liceeni să definească noțiunea de „responsabilitate prin implicare”, inclusiv prin prisma implicării în diverse programe europene. Despre Europa și oportunitățile de dezvoltare personală și profesională oferite tinerilor de UE a fost și cea de-a treia lecție ținută la Liceul „Mihai Eminescu”, sub ghidajul dnei Dina Ursu.

„UE-Moldova: Împreună mai puternici. Creăm noi oportunități pentru tineri!” / Sursa:www.ionbuga.com

Subiectul a fost pe placul elevilor care, pentru această lecție specială, au realizat scurte prezentări despre programele europene pentru tineri. Cele mai curioase au fost filmulețele în care au apărut fie foști absolvenți ai liceului care au beneficiat de programe precum Erasmus+ sau EU4YOUTH, fie liceeni actuali, implicați în proiecte europene de voluntariat. Printre ei se numără Patricia Cristea, elevă în clasa a 12-ea. „Voluntariatul este un stil de viață care mă inspiră, iar faptul că, prin programul Erasmus+ al UE, am avut parte și de o experiență internațională mă motivează și mai mult”, ne-a mărturisit Patricia. Și pentru că se pregătește să meargă la Facultatea de Drept, cel mai probabil Patricia își va încerca puterile și într-un proiect de Mobilitate Erasmus. „După care voi reveni acasă, să dezvolt aici bunele practici însușite la universitățile europene”, este convinsă tânăra.

„Instituția noastră se implică plenar și demult în diverse proiecte educaționale, cooperăm activ în cadrul programelor Uniunii Europene, precum eTwinning. În același timp, am acceptat cu bucurie provocarea Lecției speciale. Pentru că, fiind încorporată în cele două discipline - Educație civică și Dezvoltare pentru societate - Lecția ne permite să conectăm valorile europene la realitățile de acasă și să aducem informația la cât mai mulți dintre discipolii noștri”, spune Victoria Borisov, directoarea Liceului „Mihai Eminescu” din Anenii Noi.

„UE-Moldova: Împreună mai puternici. Creăm noi oportunități pentru tineri!” / Sursa:www.ionbuga.com

Campania națională de informare „UE-Moldova: Împreună mai puternici. Creăm noi oportunități pentru tineri!” a debutat la 19 septembrie a.c. printr-un eveniment din seria „EU Talks/ Vorbește cu Europa/ Говорим с Европой”. În cadrul acestuia, participanții au vizitat Expoziția proiectelor pentru tineri, finanțate de UE, iar mai mulți beneficiari ai programelor Erasmus+, eTwinning, EU4Youth, European Solidarity Corps și-au împărtășit experiența europeană și le-au explicat tinerilor prezenți în sală cum pot să acceadă la oportunitățile UE.

A urmat turneul Tinerilor Ambasadori Europeni care, timp de două săptămâni, au vizitat zece școli din republică, unde le-au vorbit semenilor din Republica Moldova despre valorile europene și despre numeroasele oportunități oferite de Uniunea Europeană pentru tineri. Iar, în luna noiembrie, vor mai fi organizate patru evenimente EU Talks în școlile și universitățile din Sudul și Nordul țării.

Activitățile din cadrul campaniei vor dura până la 30 noiembrie 2019 și au ca scop sporirea nivelului public de informare asupra oportunităților de educație, de calificare profesională și de dezvoltare personală oferite de UE cetățenilor Republicii Moldova de toate vârstele. Tinerii vor putea interacționa direct cu beneficiarii programelor UE, să le cunoască poveștile și să afle detalii despre Erasmus+, eTwinning, Erasmus+ Youth, Educația vocațională și neformală.

Campania din Republica Moldova este parte a unei campanii regionale cu același generic, desfășurată de Proiectul EU4Youth din cadrul Programului EU Neighbours East concomitent în toate țările Parteneriatului Estic. În Republica Moldova, Campania este implementată de Proiectul UE „Comunicare strategică și suport pentru mass-media”. Pentru a urmări activitățile din cadrul campaniei, accesați pagina https://www.facebook.com/Creamoportunitatipentrutineri/

Acest articol este produs în cadrul Campaniei de informare „UE-Moldova: Împreună mai puternici. Creăm noi oportunități pentru tineri!”, implementată de Proiectul UE „Comunicare strategică și suport pentru mass-media”. Conținutul materialului aparține autorilor și nu reprezintă în mod neapărat viziunea UE.


Pub