(video) Năstase cere publicarea „de urgență” a înregistrărilor video de la interviurile candidaților pentru șefia PG. Reacția Ministerului Justiției

Candidatul Blocului ACUM pentru funcția de primar al capitalei, Andrei Năstase, cere Ministerului Justiției să publice „de urgență” înregistrările video din timpul interviurilor candidaților la funcția de procuror general.

Foto: UNIMEDIA

„Concursul de selecție a candidaților pentru funcția de procuror general a generat mai multe discuții în spațiul public. Acest subiect, în opinia mea, trebuie foarte repede limpezit din toate punctele de vedere. Solicit publicarea de urgență a înregistrărilor video ale interviurilor, pentru transparentizarea maximă și imediată a întregului proces de selecție a candidaților pentru funcția de procuror general”, a declarat Andrei Năstase în cadrul unui live pe pagina sa de Facebook.

Solicitați de UNIMEDIA, reprezentanții Ministerului Justiției au declarat că astăzi vor fi publicate toate înregistrările video cu proba interviului cu candidații pentru șefia Procuraturii Generale.

„În decurs de jumătate de oră vom publica înregistrările cu proba interviului din 28 octombrie, iar cele de ieri, 29 octombrie, tot astăzi le vom publica, însă un pic mai târziu. Videourile se structurează și puțin durează”, ne-a comunicat reprezentanta serviciului informare și comunicare cu mass-media a Ministerului Justiției, Maria Perceva.

UNIMEDIA amintește că Comisia pentru selectarea candidaților la funcția de procuror general a ales patru persoane, care vor fi propuși CSP-ul pentru selectarea candidaturii la funcția de procuror general.

Este vorba despre Crîșmaru Oleg, Gribincea Vladislav, Soltan Veaceslav, Stoianoglo Alexandr.

De menționat că Parlamentul a votat în a doua lectură proiectul de lege cu privire la modificarea Legii Procuraturii, cu referință la procedura de numire a procurorului general. Conform noilor modificări, concursul pentru funcția de procuror general constă din două etape: preselecția candidaților de către Comisia constituită de Ministerul Justiției și selecția unui singur candidat de către Consiliul Superior al Procurorilor, care ulterior îl va propune spre numire președintelui țării..

La sfârșitul lunii septembrie, Ministerul Justiției a inițiat preselecția candidaților la funcția de procuror general. Toți doritorii de a se înscrie în cursa pentru șefia Procuraturii Generale au avut timp până pe 20 octombrie, ora 23:59, pentru a-și depune dosarele. În urma examinării acestora, Ministerul Justiției a anunțat că 16 candidați au fost admiși la următoarea etapă a concursului - interviul. Potrivit ministrei Olesea Stamate, ceilalți 4 candidați au fost excluși pe criterii de eligibilitate.

Unul dintre candidații la funcția de procuror general excluși din cursă, Artur Lupașco, a depus o contestație la Ministerul Justiției, în care susține că a întrunit toate criteriile înaintate de comisie și că cere să fie inclus în concurs. Un al candidat exclus, Octavian Bodareu, a adus aceleași acuzații la adresa Ministerului, cerând anularea răspunsului venit din partea instituției privind refuzul de admitere la concursul de preselecție.


Pub