Șeful FISM a fost demis. Iurie Chiorescu s-a plâns la CNA pentru „presiuni psihologice” din partea secretarului general al Guvernului

Fostul deputat democrat, Iurie Chiorescu, care până ieri ocupa funcția de director al IP Fondul de Investiții Sociale din Moldova (FISM), acuză Secretarul General al Guvernului, Andrei Spînu, de abuz de putere. Chiorescu îl acuză pe Spînu că l-ar fi demis ilegal.

Foto: UNIMEDIA

Într-o sesizare făcută la CNA, Chiorescu spune că în decursul lunilor iulie-septembrie a fost intimidat cu presiuni psihologice și impus să scrie cerere de demisie de către Spînu. Însă, Chiorescu a refuzat să scrie o cerere de demisie, întrucât ocupa această funcție (n.r. directorul al IP Fondul de Investiții Sociale din Moldova) doar de trei luni.

În urma acestui refuz, Chiorescu a fost „bombardat” cu diferite controale din partea mai multor instituții de stat.

„Acțiunile de intimidare și amenințare continuând din prin dispunerea efectuării controalelor de către Corpul de Control, Curtea de Conturi, Inspecția Financiară, etc”, se arată în sesizarea lui Chiorescu .

Astfel, ieri, 29 octombrie pe mail-ul instituției a fost transmis un ordin cu privire la eliberarea lui Iurie Chiorescu din funcția deținută. Drept argumente invocându-se că cel din urmă a petrecut mai multe ședințe a consiliului de administrare a Agenției, în lunile august și septembrie, în care a luat decizii ilegale. Chiorescu neagă acuzațiile și solicită CNA-ului, în regim de urgență să analizeze această sesizare.

Sesizare Chiorescu / Sursa:UNIMEDIA
Sesizare Chiorescu / Sursa:UNIMEDIA

Serviciul de presă al CNA-ului, prin purtătorul de cuvânt, Angela Starinschi, a declarat pentru UNIMEDIA că: „CNA va examina plângerea în conformitate cu atribuțiile sale și legislația în vigoare”.

În același timp, Andrei Spînu spune că verificările Corpului de Control al Prim-ministrului au identificat nereguli în activitatea FISM, inclusiv angajări ilegale. „Demiterea dlui Chiorescu a fost efectuată în conformitate cu legea la propunerea Consiliului FISM. Conform Ordinului semnat de mine, dl Chiorescu poate contesta decizia în judecată în termen de 30 de zile. În cazul în care CNA îmi va solicita informații oficiale, voi fi bucuros să le explic în detalii despre acest caz. Suplimentar, pentru poziția de director al FISM va fi anunțat un concurs public la care îndemn să participe profesioniști onești și integri, cu experiență în implementarea proiectelor de dezvoltare în Moldova”, se arată într-o reacție oferită pentru UNIMEDIA.

UNIMEDIA amintește că fostul deputat liberal democrat, care a aderat ulterior la Partidul Democrat, Iurie Chiorescu, a fost ales, pe 22 martie curent, în funcția de director al IP „Fondul de Investiții Sociale din Moldova” (FISM). Acesta a câștigat concursul la care au participat alți patru candidați.


Pub