Ministerul Economiei: Circa 70% din exporturile moldovenești sunt orientate pe piața Uniunii Europene

Cooperarea sectorială dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova este mai consolidată, aproximativ 70% din exporturile moldovenești sunt orientate pe piața Uniunii Europene, iar importurile reprezintă aproape 50%, se arată într-un raport al Ministerului Economiei și infrastructurii, dedicat celor 5 ani de implementare a Acordului de Asociere UE-Moldova.

Foto: UNIMEDIA

Impactul net al exporturilor în UE este estimat la peste 367 de milioane de euro, contribuind la crearea a peste 15.000 de locuri de muncă și ajutând la creșterea cu 5% a veniturilor la buget și cu 320 de milioane de euro a investițiilor în sectorul privat,arată datele furnizate de MEI.

În perioada 2015-2018, exporturile totale au crescut cu 1,5 miliarde USD sau cu 34% față de 4 ani de până la semnarea DCFTA (2011-2014), fapt ce a compensat pierderile pe piața CSI, fiind o creștere de două ori mai rapidă față de exporturile pe alte piețe.

De asemenea, în raport au fost reflectate o serie de restanțe care au afectat calitatea dialogului UE-Moldova și anume la capitolul funcționarea instituțiilor democratice, fortificarea statului de drept și a independenței justiției.


Pub