Moldova.org, în finala concursului de etică și deontologie jurnalistică

PE SCURT

Portalul Moldova.org se numără printre cei cinci finaliști pentru Premiul Național de Etică și deontologie jurnalistică, din 20 de instituții de presă nominalizate. Prin acest concurs, Consiliul de Presă promovează principiile etice și deontologice profesionale și recunoaște meritele instituțiilor mass-media în acest domeniu.

Mai mult, Moldova.org, în campania electorală pentru alegerile parlamentare a fost printre cele mai echidistante portaluri de știri, iar acum trece printr-o schimbare majoră de conținut.

PE LUNG

Cei cinci finaliști ai Premiului Național de Etică și deontologie jurnalistică sunt:

Moldova.org

RISE Moldova

TV 8

Radio Chișinău

NewsMaker

Prin organizarea acestui concurs, Consiliul de Presă intenționează să scoată în evidență bunele practici profesionale, încearcă să creeze o comunitate profesională promotoare de valori deontologice. Un alt obiectiv este de a contribui la educarea tinerei generații de jurnaiști și a promova imaginea breslei şi jurnalismul de calitate.

Printre cele mai echidistante portaluri de știri

„Moldova.org a asigurat o tonalitate neutră de reflectare în raport cu toți concurenții electorali din circumscripția națională pe care i-a mediatizat, dar și în raport cu candidații/potențialii candidați din circumscripțiile uninominale”, se arată într-o concluzie a Centrului pentru Jurnalism Independent și a Asociației Presei Independente, în primul raport de monitorizare a mass-media în perioada campaniei electorale pentru alegerile parlamentare 2019.

În campania electorală pentru alegerile parlamentare au fost monitorizate și alte instituții de presă cum ar fi: agora.md, aif.md, deschide.md, diez.md, esp.md, gagauzinfo.md, Jurnal de Chișinău, Kp.md, NewsMaker, noi.md, realitatea.md, sputnik.md, timpul.md, unimedia.info, ZdG.md. 

Transformarea Moldova.org

Portalul Moldova.org trece printr-o serie de schimbări de conținut. Jurnaliștii au început să facă știri explicative, astfel încât să înțelegeți de ce se întâmplă anumite lucruri, cum ele vor influența viața noastră, ce practici punem prelua de peste hotare, dar și cum rezolvăm anumite probleme. Moldova.org vrea să facă jurnalismul soluțiilor și încearcă să propună soluții pentru problemele pe care le avem, inspirate de acasă sau din altă parte. De exemplu, jurnalista Diana Madan-Preașcă a căutat soluții pentru problema câinilor vagabonzi și a vorbit cu candidații la Primăria Chișinău despre soluțiile identificate de ei: Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru câinii vagabonzi.

E sfârșit de octombrie, iar frunzele de pe copaci cad. Mulți oameni le dau foc, însă acest lucru este interzis, pentru că dăunează mediului. Ca să evitați o amendă și să nu poluați mediul, Tatiana Beghiu vă povestește ce putem face cu frunzele uscate. 

Iar „pâinea noastră cea de toate zilele” costă 3 lei, cea fabricată de Combinatul de panificație Franzeluța. Dar pâinea care se face în 24 de ore respectând o tehnică de coacere tradițională, cu dospire, cu fermentare, cu făină integrală, fără drojdii comerciale va costa mult mai mult decât una produsă în marile întreprinderi industriale care este gata în 2-3 ore. Doina Stimpovschi vă spune cum poate o pâine să coste 30 de lei. 

Moldova.org a explicat, printr-o analiză, ce se întâmplă în sistemul judecătoresc, ce urmează și de ce autoritățile dădeau semnale de alarmă și atenționau că cele două adunări generale ale judecătorilor au fost ilegale.

Premiul Național de Etică și deontologie jurnalistică este un concurs destinat tuturor instituțiilor mass-media din Republica Moldova și este acordat anual de către Consiliul de Presă din Republica Moldova. Câștigătorul va fi anunțat la Forumul Mass-Media 2019, care va avea loc între 4 și 5 noiembrie la Chișinău.

În 2015, Premiul a fost înmânat Radio Europa Liberă, în 2016 portalului Anticoruptie.md, în 2017 Ziarului de Gardă, iar în 2018 ziarului SP din Bălți.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.