De ce oamenii preferă lucrul la distanță

PE SCURT

Oamenii schimbă modul în care lucrează. Schimbarea pornește de la flexibilitatea la locul de muncă. Atunci când vorbim despre viitorul muncii, trebuie să ne concentrăm pe ceea ce influențează schimbarea.

Iar schimbarea este făcută de locul unde se poate munci, iar tendințele arată că tot mai mulți oameni preferă să muncească de la distanță. Schimbarea este făcută și de program. Oamenii preferă un program flexibil, întrucât ei pot fi cei mai productivi, de exemplu, noaptea. Iar toate aceste lucruri se pot face online.

PE LUNG

Locurile de muncă actualizează unele reguli, de exemplu codurile vestimentare. Un sondaj realizat în 2007 de Randstad a constatat că 33% dintre lucrători ar renunța la locul de muncă dacă ar fi obligați să respecte un cod vestimentar strict, în favoarea prioritizării confortului la locul de muncă (chiar și peste o creștere a salariului).

Unele companii care nu au buget pentru a angaja o echipă de lucrători specializați caută din ce în ce mai mult la freelanceri, antreprenori sau asistenți virtuali care au acea calificare specializată la un preț mai atractiv. Numărul de persoane care apelează la oportunități de freelance crește și el: 57 de milioane de persoane (2018), spre deosebire de 53 de milioane în 2014. Creșterea s-ar putea datora ușurinței și normalizării muncii virtuale.

Factorii care cresc popularitatea și adoptarea lucrului la distanță:

1. Locația

Munca de la distanță crește în popularitate. 23% din forța de muncă este la distanță – o creștere de 4% față de 2016, timp în care oamenii au raportat că au petrecut, cu siguranță, ceva timp de lucru de la distanță. MarketWatch estimează că, datorită videoclipurilor, 50% din forța de muncă va fi la distanță până în 2020.

Serviciile precum Skype și Zoom permit angajaților de la distanță să fie prezenți la întâlniri prin apel.  Kayla Carmicheal, reprezentanta companiei Hubspot, zice că echipa ei este alcătuită din angajați la distanță și la birou, iar jumătate dintre întâlniri au loc prin apeluri video. Zice că nu a simțit ca comunicarea să fie dificilă sau nesigură, două temeri comune atunci când se vorbește despre lucrul la distanță.

2. Programul

Ziua normală de lucru este de obicei între 9:00 și 18:00. Însă, prin includerea posibilității lucrului la distanță, angajații a căror cea mai bună productivitate este în afara acestor ore, sunt mai interesați de programele flexibile.

Oferirea angajaților opțiunea de a-și alege propriile ore eliberează presiunea de a-și schimba preferințele personale și planurile pentru a se încadra în deadline-uri.

3. Metoda

Acesta este aspectul „cum” al viitorului muncii. Cum se realizează munca în viitorul locului de muncă, cu toată această flexibilitate?

Răspunsul la această întrebare este: practic și online. Calendarele online oferă modalități pentru angajați să planifice întâlniri care să răspundă preferințelor coechipierilor.

Cu întâlniri online și aplicații, munca este mai accesibilă ca niciodată, oferind un mediu de lucru flexibil.

Introducerea în organizație a unui cod de lucru relaxat înseamnă că viitorul muncii nu este gestionat de tehnologie, ci ajutat de tehnologie. Este condus de ceea ce doresc angajații pentru ca munca să fie eficientă, concluzionează Kayla Carmicheal de la Hubspot.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.