Vlad Plahotniuc, anunțat în căutare internațională. Ce șanse există să fie adus în țară

PE SCURT

Fostul lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, anunțat inițial în căutare națională și în privința căruia a fost aplicată măsura preventivă – arestul preventiv, a fost dat în căutare internațională și interstatală de către Centrul Național Anticorupție. Acesta are calitate de învinuit pe cauzele penale în gestiunea Procuraturii Anticorupție, de spălarea banilor, săvârșită în proporții deosebit de mari.

În același timp, pe site-ul oficial al Interpol-ului nu figurează numele fostului politician din Moldova. Experții politici zic că Interpolul ar putea să nu răspundă cererii autorităților de la Chișinău. Mai mult, ei sunt de părere că există puține șanse ca acesta să fie adus în țară. Un alt aspect care trebuie de luat în considerare este țara unde se află în prezent Vladimir Plahotniuc.

PE LUNG

De ce a fost anunțat în căutare internațională?

„Având în vedere desconsiderarea citației emise de procurorii anticorupție și neprezentarea sa în fața organului de urmărire penală, cetățeanul Vladimir Plahotniuc Gheorghe (a.n. 1966), anunțat inițial în căutare națională și în privința căruia a fost aplicată măsura preventivă – arestul preventiv, a fost dat în căutare internațională și interstatală de către Centrul Național Anticorupție”, a anunțat Procuratura Anticorupție într-un comunicat de presă.

Anunțul a survenit după ce pe 10 octombrie procurorii anticorupție au cerut mandat de arest pe un termen de 30 de zile pe numele lui Vladimir Plahotniuc, iar pe 11 octombrie Judecătoria Chișinău a emis mandatul de arest preventiv.

Prima cauză penală se referă la faptul că pe parcursul anilor 2013-2015, Vladimir Plahotniuc ar fi creat o schemă infracțională „cu scopul convertirii transferului, dobândirii și utilizării unor bunuri despre care știa că ele constituie venituri ilicite.

Prin intermediul acestor scheme ar fi circulat mijloace bănești în sumă de:

18 milioane $

și

3 milioane €

Cea de-a doua cauză penală, de asemenea, ține de anii 2013-2014, când de la societatea „Tukumaan Ltd” au fost efectuate plăți:

  • cu destinaţia „acordare împrumut” către SRL FINPAR INVEST în valoare totală de 7,2 milioane dolari,
  • cu destinația „air transport services for passengers” către SRL NOBIL AIR în valoare de 381 344 euro
  • către către ABD ASIANA DEVELOPMENT LIMITED care, la rândul său, a efectuat transferuri băneşti către soţia lui Vladimir Plahotniuc, pe contul deschis la ABLV BANK, valoarea cărora constituie 1 550 000 euro şi 1 140 000 dolari.

De ce a fost dat în căutare internațională și interstatală de către Centrul Național Anticorupție?

Angela Starinschi, ofițer de presă la Centru Național Anticorupție, a precizat că Procuratura Anticorupție l-a anunțat în căutare pe Vladimir Plahotniuc pe 17 octombrie. Solicitarea respectivă a fost remisă spre CNA pentru că anunțarea în căutarea internațională se face doar de instituțiile care dispun de un organ specializat.

La CNA există serviciul de căutare a persoanelor, la fel cum îl are și Poliția, iar CNA  imediat ce a fost sesizat, a transmis-o către IGP unde există biroul local Interpol.”

Astfel, experții în domeniul explică că, potrivit procedurilor legale, biroul local al Interpolului urmează să facă un demers respectiv către secretariatul general al Interpolului ca să-l anunțe pe Vladimir Plahotniuc în căutare internațională. Faptul că pe site-ul oficial al Interpolului nu figurează numele fostului politician, arată că la sediul central Interpol deocamdată nu a fost luată o decizie în acest sens.

„Există puține șanse ca Vlad Plahotniuc să fie adus în țară”

În același timp, politologul Ion Tăbârță a declarat că dacă Moldova l-a anunțat pe Vlad Plahotniuc în căutare internațională, asta nu înseamnă că și Interpolul va face același lucru.

„Aceasta pentru că în anumite situații Interpolul poate să nu răspundă cererii unui stat, catalogând dosarele ca unele politice. Deci, trebuie să vedem răspunsul de la Interpol: cum va cataloga dosarele penale pentru care Vlad Plahotniuc a fost dat în căutare internațională.”

Al doilea aspect, la care atrage atenția politologul, este că darea în căutarea internațională a fostului lider al PDM va depinde de statul în care se află fostul lider PDM: pentru că nu toate statele extrădează cetățenii sau în unele state ar putea să se solicite informații din dosarele intentate.

„Avem deci două aspecte: 1. Interpolul trebuie să răspundă acestei solicitări și 2. depinde de stat, intră sau nu sub jurisdicția Interpolului”, a menționat el.

În opinia sa, există puține șanse ca Vladimir Plahotniuc să fie adus în țară. „Nu e cazul omului de afaceri Veaceslav Platon, când a fost o înțelegere între Plahotniuc și Poroșenco și, încălcând legile Ucrainei, acesta a fost adus cu un avion charter în Moldova. Noi știm că dosarele intentate în Rusia pe numele lui Plahotniuc, Interpolul le-a catalogat ca dosare politice”, a adăugat Ion Tăbârță.

În context, este de menționat că deputatul democrat Vladimir Cebotari a recunoscut la TV8 că nu are așteptări ca Interpolul să accepte darea în căutare internațională a lui Vladimir Plahotniuc. El a menționat că Plahotniuc ar fi vrut să se întoarcă în țară, însă a renunțat după ce pe 11 octombrie Judecătoria Chișinău a emis mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele ex-liderului PDM. „Odată ce a fost emis mandatul de arest, din start s-a dat de înțeles că nu se dorește clarificarea subiectului, dar se dorește ca acest om să fie întemnițat. Și acesta a fost un semnal că: „nu veni că noi te arestăm, indiferent de ce ai să zici”, a spus Cebotari.

28 de cetățeni ai Republicii Moldova sunt dați în căutare internațională de Interpol

55,4 milioane de lei este valoarea sechestrului în dosarele de spălare de bani în proporții deosebit de mari

Astfel, în perioada desfășurării urmăririi penale au fost aplicare sechestre după cum urmează:
Conturile bancare deținute de persoana fizică Vladimir Plahotniuc în BC „Victoribank” SA – ce conțin mijloace bănesti, echivalentul a cca 15.275.000 lei. Mijloace bănești în cuantum de 278.090 euro, deținute pe contul bancar pe numele unei persoane fizice în BC „Victoriabank” SA, cota parte de 100% din capitalul social al SRL BB-DIALIZĂ, a cărei valoare constituie 31.826.322 lei, cota parte de 100% din capitalul social al SRL BASS-SYSTEMS, a cărei valoare constituie 2.950.000 lei și la SRL GMG PRODUCTION – 10.800.000 lei.

Procuratura Anticorupție a precizat că aplicarea sechestrelor are drept scop evitarea riscului de înstrăinare a mijloacelor bănești.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.