4 ani de la Colectiv. Ce s-a schimbat și ce a învățat Moldova din asta

PE SCURT

Pe 30 octombrie 2015 a avut loc tragedia de la Colectiv care a luat viața a 65 de oameni. Aproximativ 150 de persoane au fost spitalizate. După tragedie, autoritățile din Republica Moldova au făcut controale în toate cluburile din țară. Dar, lecția de la Colectiv s-a rezumat doar la asta, fără a face modificări la nivel legislativ. Mai mult, peste jumătate de an de la Colectiv, are loc deflagrația dintr-un local din centrul Chișinăului care ia viețile unor oameni. Și aici autoritățile s-au rezumat la controale și amenzi, fără a face modificări de legislație.

PE LUNG

Tragedia a generat demisii la nivel înalt, rețineri și trimiteri în judecată. De asemenea, s-a modificat legislația, iar la 21 ianuarie 2018, la aproape 3 ani a intrat în vigoare Legea nr.28/2018 pentru completarea Legii nr.307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor.

4 din cei 5 membri ai trupei „Goodbye to Gravity” care-și lansau un nou album în acea seară, au murit

Mediafax scrie că, conform acestei legi, patronii obiectivelor publice, a restaurantelor și cluburilor fără autorizație de securitate la incendiu au obligația să realizeze și să amplaseze panouri de înștiințare în dreptul intrărilor în spațiile respective, cu următorul conținut, tipărit cu litere de tipar cu dimensiuni de minimum 2,5 cm, de culoare roșie, pe fundal alb: „Acest spațiu funcționează fără autorizație de securitate la incendiu”.

între 18-45 ani aveau cele 65 de persoane decedate după incendiul din Colectiv

30 de milioane de euro au cerut, în total, sub formă de despăgubiri, rudele decedaților și răniții

Ce a învățat Moldova din asta?

După această tragedie, autoritățile din Republica Moldova a acordat Bucureștiului peste 550 kg de produse sanguine ca ajutor. Ulterior, au fost verificate aproape 100 de cluburi din Republica Moldova. Autoritățile au identificat nereguli și mai mulți proprietari de cluburi au fost citați în instanță, pentru că au admis încălcarea normelor de pază contra incendiilor. Atunci s-a depistat în cluburile moldovenești blocarea căilor de evacuare, absența stingătoarelor, materiale inflamabile pe pereți și tavan, defecțiuni electrice și altele.

Peste jumătate de an de la tragedia de la Colectiv, în Republica Moldova are loc o deflagrație în localul „La Soacra” din Piața Centrală în care au murit 3 persoane și 13 persoane au fost rănite. Trei persoane au fost reținute în acest dosar. Totuși, nu aceste două tragedii în localuri de agrement, nu a învățat Republica Moldova nimic, întrucât după deflagrație, s-au făcut controale, iar la nivel legislativ nu s-a schimbat nimic.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.