Patru candidați au rămas în cursa pentru funcția de procuror general
Social 30 octombrie 2019, 23:07 | 1868

Sistemul procuraturii si al justitiei, in general, nu poate fi reformat cu oameni din interior sau cu persoane care nu au dat dovada de eficienta in activitatea lor. De aceasta parere este comentatorul politic Victor Ciobanu. Asta dupa ce Ministerul Justitiei a anuntat aseara numele celor patru candidati pentru functia de procuror general, care au acumulat cel mai mare punctaj dupa interviu si testul psihologic, trecand in etapa urmatoare a concursului. Iar prim-ministrul Maia Sandu sustine ca s-a asteptat ca in aceasta lista scurta sa fie mai multi oameni din societatea civila.

Dintre cei 16 candidați care au fost admiși la concurs, doar patru au mai rămas în cursa pentru funcția de procuror general. Este vorba despre Oleg Crâșmaru, ofiţer superior de urmărire penală la Centrul Naţional Anticorupţie, Vladislav Gribincea, avocat și președinte al Centrului de Resurse Juridice, Veaceslav Soltan, procuror, șef de secție în cadrul Procuraturii Generale, și Alexandr Stoianoglo, avocat, fost adjunct al procurorului general, deputat şi vicepreședinte al Parlamentului din partea PD în anii 2009-2010. Cei patru candidați au fost aleși de o comisie formată de Ministerul Justiției, în baza rezultatelor testului psihologic și a interviului. La decizia structurii respective s-a referit premierul Maia Sandu, care a spus că a așteptat altceva.

Iar comentatorul politic Victor Ciobanu s-a arătat dezamăgit de rezultatele concursului.

Victor Ciobanu a mai declarat că societatea ar merita să afle care a fost punctajul pe care l-a acordat fiecare dintre membrii comisiei candidaţilor pentru funcţia de procuror. Întrebaţi de reporterul Jurnal TV cine are cele mai mari şanse de a câştiga acest post, cei patru concurenţi rămaşi în cursă au răspuns:

Pe de altă parte, ministrul Justiției, Olesea Stamate, a declarat pentru Radio Europa Liberă, că „şi-ar fi dorit” şi ea să vadă mai mulţi candidaţi din societatea civilă care „să întrunească condiţiile”, dar că ei nu au existat. Stamate a mai adăugat că, cităm, „data viitoare, ne vom gândi de zece ori dacă să facem concurs pe o astfel de poziţie”. Lista cu cei patru va fi prezentată Consiliului Superior al Procurorilor pentru selectarea unei singure candidaturi pentru funcția de procuror general. Aceasta ar urma să fie aprobată, în final, de președintele Igor Dodon. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie