09:54:44 25.04.2024
Stiri

UPDATE, DOC // Licitația cu probleme în care figurează numele unui FINALIST la funcția de procuror general. Soltan respinge acuzațiile: „Această informație a fost aruncată în spațiul public de către oameni din interiorul Procuraturii”

Social 30.10.2019 16:19 Vizualizări8897 Autor: Ziarul National
UPDATE, DOC // Licitația cu probleme în care figurează numele unui FINALIST la funcția de procuror general. Soltan respinge acuzațiile: „Această informație a fost aruncată în spațiul public de către oameni din interiorul Procuraturii” publika.md


UPDATE // Șeful Secției tehnologii informaționale și combaterea crimelor cibernetice din cadrul Direcției urmărire penală și criminalistică a Procuraturii Generale, Veaceslav Soltan, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că dânsul nu are nimic cu licitația privind procurarea sistemului Windows pentru calculatoarele de la Procuratura Generală (PG). Soltan afirmă că cei care au pregătit nota informativă în care se arată că a fost depistată „o necorespundere între produsele achiziționate conform contractului și produsele instalate de facto la stațiile de lucru ale personalului PG” nu ar fi specialiști în domeniu și nu ar avea de unde ști că la un model de calculator se potrivește un anumit sistem, iar la altul – cu totul alt sistem.

„Această informație a fost aruncată în spațiul public de către oameni din interiorul Procuraturii, oameni care nu doresc schimbare. Pot spune că e vorba de persoane care și-au depus dosarele la concursul pentru funcția de procuror general, dar nu au trecut. Acum ei vor să mă denigreze, dar nu au cum. Chiar mâine vin reprezentanții de la Microsoft și îi invit să vină și să se convingă că nu e niciun fel de problemă. Mai mult, contractul semnat pentru trei ani prevede procurarea a 1 100 de licențe. În fiecare an era prevăzută o anumită sumă de bani. În al treilea an banii au fost cheltuiți pentru altceva, inclusiv pentru aparate de cafea, reparații în unele birouri…”, a precizat Veaceslav Soltan.

În ceea ce privește mașina sa de 5 000 de euro, candidatul la funcția de procuror general are o explicație. Acesta spune că și-a procurat automobilul într-o „stare deplorabilă” și din acest motiv a costat 100 000 de lei. Procurorul a adăugat că a luat un credit pentru ca să repare mașina și pe care îl achită până în prezent.


Știrea inițială

Șeful Secției tehnologii informaționale și combaterea crimelor cibernetice din cadrul Direcției urmărire penală și criminalistică a Procuraturii Generale, Veaceslav Soltan, care se numără printre cei patru finaliști ai concursului pentru funcția de procuror general, ar fi gestionat licitația prin care calculatoarele instituției au fost dotate cu sistem Windows, dar diferit de cel indicat în caietul de sarcini care avea drept obiectiv achiziția de programe licențiate Microsoft Windows și Microsoft Office.

Ziarul NAȚIONAL prezintă, în cadrul campaniei „Un altfel de CV” al candidaților pentru funcția de procuror general, documente cu privire la o licitație gestionată de Veaceslav Soltan, în calitatea sa de procuror-șef al Secției tehnologii informaționale și combaterea crimelor cibernetice.

Citește și: Numele celor PATRU pretendenți la funcția de procuror general care NU au fost admiși la concursul de la MJ: În cursă rămân câte șapte avocați și actuali angajați ai Procuraturii

CITIȚI și DOC // Lista membrilor Comisiei de la Ministerul Justiției care va selecta candidații la funcția de procuror general

Citește și: DOC // SE CAUTĂ ȘEF LA PG: Musca de pe căciula unui candidat la funcția de procuror general

Citește și: DOC // Un fost procuror atrage atenția că Ștefan Gligor NU ar întruni condițiile legale pentru a ajunge PROCUROR GENERAL: „Ori vorbim despre egalitatea tuturor în fața legii, ori vorbim despre promovarea unor DEOSEBIȚI”

Citește și: DOC // Detaliul „picant” omis din CV de către un pretendent la funcția de PROCUROR GENERAL. Acesta RISCA dosar penal, dar s-a ales doar cu pierderea funcției în urma unei decizii a Colegiului Disciplinar al PG

Citește și: Reacţia Maiei Sandu la LISTA scurtă pentru funcţia de PROCUROR GENERAL prezentată de MJ: „Am așteptat ca această preselecție să promoveze mai mulți oameni din societatea civilă"

Actele arată că, deși în caietul de sarcini aprobat era prevăzută dotarea tuturor calculatoarelor cu „Windows Entreprise”, care presupune un nivel de securitate avansat, în realitate a fost instalat „Windows Profesional 7”.








Valoarea totală a licitației a fost de circa 4,6 milioane de lei, iar licența sistemului de operare a fost prelungit în fiecare an, începând cu 2017. Asta în condițiile în care acesta putea fi cumpărat o singură dată.

În plus, din acești bani, furnizorul trebuia să doteze anual 1 100 de calculatoare, ceea ce înseamnă că sistemul de operare al unui calculator a fost de circa 236 de dolari per unitate (la cursul de 17,8 lei), în timp ce prețul Windows-ului este de 199 de dolari americani (cu 37 de dolari mai mic).

De altfel, specialiștii în domeniu spun că acest preț, mai ales în cazul „Windows Entreprise”, poate fi negociat atunci când este vorba despre achiziționarea unui stoc mai mare de licențe. Potrivit site-lor de specialitate, prețul unei licențe pentru „Windows Entreprise” poate ajunge și la 65 de dolari.

Candidatul Veaceslav Soltan generează semne de întrebare și la capitolul venituri. De exemplu, pretendentul la funcția de procuror general indică în declarația sa de avere pentru anul 2018 o mașină „Toyota Avalon”, fabrică în 2013, pe care ar fi cumpărat-o cu 5 000 de euro. Pe site-urile de anunțuri, o astfel de mașină costă cel puțin 15 mii de euro.

Amintim că Veaceaslav Soltan, alături de Vladislav Gribincea, Alexandr Stoianoglo și Oleg Crîșmaru au fost selectați pentru funcția de procuror general, în urma preselecției desfășurate de o comisie de pe lângă Ministerul Justiției. Actualmente, Consiliul Superior al Procurorilor urmează să propună președintelui R. Moldova un candidat din cei patru spre numire în funcție.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md