Ședință extraordinară a CSM. Urmează să se decidă asupra interimatului președinției CSJ

Julieta Savițchi
30/10/2019

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) se va convoacă, vineri, 1 noiembrie, în ședință extraordinară. Membrii CSM urmează să desemneze un președinte interimar al Curții Supreme de Justiție (CSJ) după ce magistratul Ion Druță și-a depus cererea de demisie. El este învinuit într-un dosar penal pentru îmbogățire ilicită.

Pe ordinea de zi a ședinței CSM au fost incluse și alte 12 chestiuni ce țin de organizarea activității sistemului judecătoresc, cum ar fi delegarea unor judecători la diferite întruniri, promovarea unor magistrați sau pensionarea celor care au atins plafonul de vârstă sau aprobarea concediilor.

Amintim că, săptămâna trecută, CSM a acceptat, cu șapte voturi pro, cererea de demisie a lui Ion Druță. Acesta a depus cererea la scurt timp după ce CSM a dat undă verde Procuraturii Anticorupție privind cercetarea penală și reținerea magistratului pentru îmbogățire ilicită.

Urmărirea penală pe numele lui Druță a fost pornită, la 24 septembrie curent, temei servind un raport al Serviciului de Informații și Securitate care a constatat discrepanțe esențiale între veniturile legale și averea magistratului. În biroul de serviciu și la domiciliul lui Druță au fost efectuate percheziții, fiind descoperite sume mari de bani de proveniență necunoscută, dar și un document care ar demonstra că președintele CSJ dădea indicații celorlalți magistrați ce decizii să adopte în anumite dosare.

Acțiunile procuraturii față de Ion Druță, precum și testarea judecătorilor, a condus la scindarea breslei. Peste 80 de magistrați au solicitat demisia membrilor CSM și convocarea Adunării Extraordinare a Judecătorilor. CSM le-a respins solicitarea, însă magistrații s-au adresat în instanță și au primit undă verde pentru convocarea Adunării, care a eșuat de două ori, din lipsă de cvorum.

Julieta Savițchi
30/10/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii