În cinci ani, peste 2 milioane de moldoveni au călătorit în UE fără vize

Anul acesta se împlinesc cinci ani de când moldovenii pot călători fără vize în Uniunea Europeană. Până în prezent, peste 2.1 milioane de cetățeni ai Moldovei (mai mult de 60% din populație) au călătorit în UE fără vize, se arată într-o notă analitică a Institutului pentru Politici și Reforme Europene, realizat de Iulian Rusu.

Foto: UNIMEDIA

Numărul de solicitări de azil din partea cetățenilor moldoveni către statele UE s-a majorat de la 480 în 2014 până la 3,835 în 2018. Totuși, acest număr este unul relativ mic, se arată în nota analitică.

„În continuare are loc implementarea acordului de readmisie cu UE. În general, Guvernul Moldovei a respectat cererile de readmisie a cetățenilor moldoveni și a cetățenilor din țările terțe”, scrie IPRE.

„Totuși, anumite aspecte rămân a fi problematice. De exemplu, rămân în continuare a fi necesare acțiuni politice importante pentru reducerea riscurilor spălării de bani. Mai concret, jurisdicțiilor off-shore trebuie să li-se îngrădească accesul la anumite categorii de tranzacții (inclusiv privatizări, achiziții publice, concesiuni și parteneriate public-private), monitorizarea tranzacțiilor suspecte trebuie să devină mai strictă, iar mecanismele de înghețare și sechestrare a fondurilor ilicite trebuie îmbunătățite.

Datele adiționale de peste hotare sunt indispensabile pentru identificarea activelor reale ale demnitarilor, dar și pentru investigarea sursei acestora. Aceasta va permite publicului din Moldova să tragă la răspundere demnitarii și funcționarii publici în cazul în care învinuirile aduse se dovedesc a fi întemeiate, astfel reducând riscurile de activitate criminală sau de corupție”, mai scrie autorul notei.

Moldovenii au început să călătorească fără vize în UE din 28 aprilie 2014.


Pub