CSP-ul are de ales un singur candidat din patru, la funcția de procuror general: Cine sunt cei rămași în cursă

Comisia pentru selectarea candidaților la funcția de procuror general a ales patru persoane, care vor fi propuși CSP-ul pentru selectarea candidaturii la funcția de procuror general. Despre aceasta a anunțat ministra Justiției, Olesea Stamati.

Foto: UNIMEDIA

Urmare a unei săptămâni de lucru asupra dosarelor depuse de candidații la funcția de procuror general, si a celor doua zile pline de interviuri, va comunic ca am preselectat 4 candidați, care vor fi propuși CSP spre selecția finala.

Țin să menționez că Comisia a evaluat obiectiv toți candidații și a decis, prin consens, asupra candidaților preselectați.

Sper că va veți convinge de obiectivitatea aprecierii, vizualizând înregistrarea video a interviurilor, care va fi disponibilă începând cu a doua jumătate a zilei de mâine.

Totodată, cred ca au fost spulberate orice dubii vizavi de intenția guvernului de a limita competenta CSP în selectarea candidaților, propunând în lista scurtă, nu 2, ci 4 candidați, dintre care 3 sunt procurori sau foști procurori”, se arată într-o postare a ministrei pe pagina sa de Facebook.

Iată care sunt candidații:

Crîșmaru Oleg

Gribincea Vladislav

Soltan Veaceslav

Stoianoglo Alexandr

UNIMEDIA amintește că Parlamentul a votat în a doua lectură proiectul de lege cu privire la modificarea Legii Procuraturii, cu referință la procedura de numire a procurorului general. Conform noilor modificări, concursul pentru funcția de procuror general constă din două etape: preselecția candidaților de către Comisia constituită de Ministerul Justiției și selecția unui singur candidat de către Consiliul Superior al Procurorilor, care ulterior îl va propune spre numire președintelui țării..

La sfârșitul lunii septembrie, Ministerul Justiției a inițiat preselecția candidaților la funcția de procuror general. Toți doritorii de a se înscrie în cursa pentru șefia Procuraturii Generale au avut timp până pe 20 octombrie, ora 23:59, pentru a-și depune dosarele. În urma examinării acestora, Ministerul Justiției a anunțat că 16 candidați au fost admiși la următoarea etapă a concursului - interviul. Potrivit ministrei Olesea Stamate, ceilalți 4 candidați au fost excluși pe criterii de eligibilitate.

Ieri, unul dintre candidații la funcția de procuror general excluși din cursă, Artur Lupașco, a depus o contestație la Ministerul Justiției, în care susține că a întrunit toate criteriile înaintate de comisie și că cere să fie inclus în concurs. Astăzi, un al candidat exclus, Octavian Bodareu, a adus aceleași acuzații la adresa Ministerului, cerând anularea răspunsului venit din partea instituției privind refuzul de admitere la concursul de preselecție.


Pub