Clădiri reale cu blocuri digitale. Cum un joc de calculator inspirat de Lego oferă soluții comunitare

PE SCURT

În 2011, Jorgen Hallstrom, manager de proiect la Swedish Building Services, se ocupa de reproiectarea complexelor de locuințe publice din jurul orașului Stockholm. Clădirile erau dărăpănate, iar spațiile publice neatractive. Ca orice dezvoltator, Hallstrom a dorit să afle părerea locuitorilor. Dar știa că foarte puțini vor veni să se intereseze despre proiect, iar cei care ar fi venit ar fi înțeles cu greu schițele arhitecturale.

Jorgen Hallstrom discuta această problemă acasă cu familia. Fiul său de 11 ani și-a ridicat privirea de la jocul de calculator pe care îl juca. „De ce nu încerci asta?”. Băiatul juca Minecraft, un joc inventat cu doi ani înainte de compania suedeză Mojang. Nu era un joc video tipic: în Minecraft-ul clasic, nu exista niciun dușman și nu trebuia să omori pe nimeni. Era doar o versiune virtuală a Lego. Folosind blocurile de construcție ale Minecraft, jucătorii creeau castele, sate, lumi întregi… În prezent, pentru îmbunătățirea structurilor comunitare cu aportul cetățenilor, Organizația Națiunilor Unite folosește jocul de calculator inspirat de Lego.

PE LUNG

În 2011, imediat, după dialogul cu fiul său,  Hallstrom i-a sunat pe cei de la Mojang  și, cu ajutorul lor, a elaborat câteva proiecte-pilot pentru proiectul din jurul Stockholmului. Despre experiență au început a vorbi, iar, în februarie 2013, locuitorii din cartierul Kibera din Nairobi au folosit această practică pentru a reproiecta un teren de sport.

Filiala Organizației Națiunilor Unite care lucrează pentru îmbunătățirea orașelor, U.N.-Habitat, a adus Minecraft în Kibera. „Când am început, părea o idee nebună”, a spus Pontus Westerberg, responsabilul de management al programului. „Dar cel mai uimitor este faptul că aceasta într-adevăr funcționează. Vedem o implicare pozitivă în aceste ateliere. Este un instrument care oferă oamenilor obișnuiți abilitatea de a gândi ca un arhitect”.

Westerberg a precizat că Minecraft ar fi inoportun pentru a planifica un cartier sau pentru a proiecta un imobil – este prea blocant, de rezoluție scăzută și nu există suficiente detalii. Dar este util pentru planificarea spațiilor publice, a spus el, unde oamenii au posibilitate să se axeze pe probleme.

Astăzi, oamenii din întreaga lume folosesc Minecraft pentru proiectarea spațiului public. Proiectele sunt o colaborare a U.N.-Habitat și a fundației Block by Block, care este finanțată de Microsoft și Mojang. Împreună, ei lucrează cu grupuri comunitare, de obicei, în cartierele țărilor în curs de dezvoltare, unde există adesea doar un mic spațiu sau deloc spațiu public.

În Hanoi, de exemplu, 45 de elevi au folosit Minecraft pentru a reproiecta zonele pietonale ca să ajungă în siguranță la școală. În Mitrovica, Kosovo, un oraș împărțit de un râu în zone albaneze și sârbe, oameni din ambele etnii s-au reunit și au utilizat Minecraft pentru gestionarea malului râului și cartierul de piață – singurul loc folosit de ambele comunități. În Mdantsane, un oraș din estul Africii de Sud, elevii utilizând Minecraft, au adus îmbunătățiri la școala lor pentru băieți cu dizabilități fizice. Refugiații din Sudan, în Kalobeyei, Kenya, au folosit Minecraft pentru a proiecta o parte din așezarea lor: un loc unde refugiații și locuitorii locali se amestecă, cu un loc de joacă și un loc de parcare pentru motociclete.

Fundația Block by Block acceptă aplicații din partea grupurilor comunitare care pot demonstra că au sprijin din partea administrației locale. Fundația alege între 10 și 20 de proiecte pentru a le finanța în fiecare an. Până în prezent, au fost finalizate aproape 100 de proiecte în 35 de țări. Block by Block finanțează o parte din proces sau toate acestea: consultarea publică cu Minecraft, discuții suplimentare pentru a clasifica prioritățile, schițele de proiect, autorizațiile și, în sfârșit, construcția. Block by Block oferă, de asemenea, gratuit metodologia sa pentru proiectele pe care nu le selectează pentru finanțare.

Minecraft îi ajută pe oameni să înțeleagă proiectul. O schiță de proiect oferă, de obicei, doar o anumită vedere dintr-un singur unghi. În timp ce cu ajutorul Minecraft, jucătorii se plimbă în jurul unei clădiri, intră în interior, privesc prin ferestre, urcă un copac, aleargă pe un teren de fotbal.

Totodată, experții precizează că o sesiune Minecraft este doar primul dintre mai mulți pași dificili. Primul proiect al U.N.-Habitat, din Nairobi, a eșuat în cele din urmă, deoarece diferite grupuri au revendicat drepturile asupra terenului unde urma să fie realizat un proiect de creare a unui parc.

Proiectul Villa El Salvador, început în 2014, a fost parțial finalizat. Aceasta după ce administrația locală s-a schimbat în 2015, iar inițiatorii au trebuit să se întoarcă la început. „Totul a fost pierdut. A trebuit să facem multă muncă pentru a convinge noii oficiali. Acum sunt mai convinși”, a declarat Luis Miguel Artieda, director de program al Fundației Avina din Lima, Peru, care gestionează și ajută la finanțarea proiectelor de reproiectare Minecraft în America Latină.

Grupul Avina a realizat 12 proiecte în șase țări din America Latină folosind Minecraft. „Cea mai grea parte a fost să obții un angajament susținut din partea autorităților locale”, a menționat Artieda. „Proiectele avansează atunci când un guvern local rămâne în funcție și se angajează să realizeze ideea”.

Artieda a spus că, în America Latină, proiectele le oferă oamenilor, obișnuiți că părerea lor nu contează, posibilitatea să fie ascultați și convingerea că pot realiza proiecte, lucrând împreună. „Sunt conexiunile umane”, a spus el. „Aceste proiecte costă puțin, au leadership local, iar oamenii beneficiază rapid de propriul efort. Învață că, cu propriile instrumente, pot ataca diferite probleme. Construcția spațiului public – este o scuză pentru a construi o comunitate”.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.