De 30 de ani, Zaharia Triboi transformă lutul în adevărate opere de artă
Social 29 octombrie 2019, 17:50 | 2618

Este singurul olar din raionul Nisporeni care inca mai confectioneaza vase din ceramica neagra. Vorbim despre mesterul popular Zaharia Triboi din satul Cioresti. In mainile lui, argila se transforma in opere de arta. Lucrarile olarului costa intre 25 si 1.500 de lei.

Zaharia Triboi are 61 de ani. Arta fabricării vaselor de ceramică a deprins-o acum 30 de ani, când muncea la o întreprindere de profil din Ungheni. Meşterul spune că i-a trebuit mult timp să învețe cum să îmblânzească lutul.

Cu mâinile muncite, chipul prăfuit, dar cu sufletul împăcat. Așa creează Zaharia Triboi adevărate opere de artă. El spune că îi râde inima când vede că moldovenii încep a prețui aceste obiecte, pentru că sarmalele gătite în oale de lut au gustul copilăriei.

La Casa Olarului i-am surprins și pe micii săi discipoli. Nepoata meșterului popular, Sanda, ne-a spus că vine aici de trei ori pe săptămână pentru a afla câte ceva din secretele acestei arte.

Vă mai amintiți de una dintre jucăriile copilăriei? Fluierul cu chip de vrăbiuță care se făcea auzit pe toate potecile satului. Iată-l, meșterit de Zaharia Triboi.

Olarul din Ciorești, Nisporeni, mai vrea să-și transforme casa într-o pensiune, unde turiștii ar putea să participe și la diverse ateliere de creație. 

Opinia ta contează. Comentează!