La Chișinău a fost deschisă expoziția jubiliară „Puterea emoțiilor”
Social 29 octombrie 2019, 21:35 | 1230

Ambasada Germaniei la Chișinău a inaugurat expoziția ”Puterea emoțiilor”, cu ocazia împlinirii a 30 de ani de căderea Zidului Berlinului. ”Ziua germanilor” sau ”Ziua reunificării”. Așa numesc nemți evenimentul din 9 noiembrie 1989, când a început să fie demolat unul dintre cele mai puternice simboluri ale Războiului Rece, dar și cea mai clară dovadă a separării celor două lumi, cea comunistă și cea democratică. După acea zi, Germania a devenit un stat fără sârmă ghimpată.

Expoziția "Puterea emoțiilor" a fost deschisă la Muzeul Național de Arte, în prezența ambasadorului Germaniei în Republica Moldova, Angela Ganninger.

Zidul Berlinului a fost ridicat în vara lui 1961. În dimineața zilei de 13 august, locuitorii din Berlin s-au trezit cu un șantier: autoritățile comuniste începuseră să instaleze un gard de sârmă ghimpată între partea de Est și cea de Vest a orașului. În 28 de ani de existență, a dus la moartea a peste 100 de oameni. Data oficială a căderii Zidului este 9 noiembrie 1989, însă demolarea lui nu a început decât în iunie 1990. În acele șapte luni, controlul la graniță încă exista, dar nu mai era la fel de strict ca înainte. Toate punctele de trecere a frontierei au fost desființate la 1 iulie 1990, iar în luna octombrie a aceluiași an, Germania a redevenit o singură țară. La 30 de ani de la căderea Zidului, doar vechile generații își mai aduc aminte de ce a însemnat el. Pentru generația tânără, zidul rămâne un subiect necunoscut. Expoziția "Puterea emoțiilor" de la Chișinău va fi deschisă până pe data de 13 noiembrie. 

Opinia ta contează. Comentează!