23:11:38 19.04.2024
Stiri

Caz de 30 de MILIOANE de dolari: Ministerul Justiției caută din nou avocați pentru a apăra interesele R. Moldova la nivel internațional într-un dosar privind livrarea de gaze rusești încă în secolul trecut

Economie 29.10.2019 12:28 Vizualizări1789 Autor: Ziarul National
Caz de 30 de MILIOANE de dolari: Ministerul Justiției caută din nou avocați pentru a apăra interesele R. Moldova la nivel internațional într-un dosar privind livrarea de gaze rusești încă în secolul trecut


Ministerul Justiţiei anunță concurs pentru selectarea unui cabinet sau birou asociat de avocați, inclusiv din străinătate, pentru reprezentarea intereselor Republicii Moldova în instituţiile de arbitraj internaţionale, în acţiunea înaintată de către compania off-shore „Gater Assets Limited”.

La îneputul anului 2017, o instanță din SUA a obligat Republica Moldova să plătească, alături de SA „Gazsnabtranzit” şi SA „Moldovagaz”, o datorie de peste 27,4 milioane de dolari companiei off-shore „Gater Assets Ltd”, în baza unei hotărâri a Arbitrajului Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ a Federaţiei Ruse din 12 noiembrie 1998, care vizează niște tranzacții de import de gaze rusești efectuate în urmă cu mai bine de 20 de ani.

Datoria creşte zilnic cu peste patru mii de dolari, iar într-un an, la suma inițială, se adăugă alte 1,69 de milioane de dolari.

Informații cu privire la cerințele față de candidați, lista documentelor necesare pentru participare la concurs, precum și condițiile generale referitoare la prestarea serviciilor pot fi consultate AICI.

Anterior, pentru reprezentarea intereselor Republicii Moldova în acțiunea respectivă, Guvernul de la Chișinău a alocat 412 644 de dolari drept onorarii Cabinetului avocatului „Vladimir Iurkovski" în cooperare cu Compania de avocatură „Schoenherr Rechsanwaite GmbH" şi în parteneriat cu Chaffetz Lindsey LLP (Chaffetz), a calculat Bizlaw.

Rise.md a arătat într-o investigație că în spatele off-shore-ului care cere zeci de milioane de dolari de la R. Moldova ar sta rusul Alexey Olshanskiy, care a aplicat o schemă similară și în Ucraina. Potrivit jurnaliștilor de investigație, Guvernul R. Moldova nu ar fi întreprins acțiunile necesare pentru a obține un rezultat favorbail R. Moldova în acest litigiu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md