13:28:23 25.04.2024
Stiri

Vlad Plahotniuc, anunțat în CĂUTARE INTERNAȚIONALĂ: NU s-a prezentat la audieri

Anticorupție 29.10.2019 13:12 Vizualizări1707 Autor: Ziarul National
Vlad Plahotniuc, anunțat în CĂUTARE INTERNAȚIONALĂ: NU s-a prezentat la audieri


Fostul lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, care a părăsit R. Moldova la începutul lunii iunie curent, a fost anunțat în căutare internațională.

„Având în vedere desconsiderarea citației emise de procurorii anticorupție și neprezentarea sa în fața organului de urmărire penală, cetățeanul Vladimir Plahotniuc Gheorghe (a.n. 1966), anunțat inițial în căutare națională și în privința căruia a fost aplicată masura preventivă - arestul preventiv, a fost dat în căutare internațională și interstatală de către Centrul Național Anticorupție”, anunță Procuratura Anticorupție într-un comunicat de presă.

Vladimir Plahotniuc are calitate de învinuit în două cauze penale instrumentate de procurorii anticorupție, acesta fiind cercetat pentru spălare de bani, săvârșită în proporții deosebit de mari.

Pe 11 octombrie curent, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a emis un mandat de arest pentru 30 de zile în privința fostului lider democrat plecat din R. Moldova, Vladimir Plahotniuc. Procurorii îi incriminează lui Plahotniuc faptul că, pe parcursul anilor 2013-2015, a creat o „schemă infracțională cu scopul convertirii, transferului, dobândirii, deţinerii și utilizării unor bunuri despre care știa cu certitudine că ele constituie venituri ilicite”.

Potrivit acuzatorilor, 18 milioane de dolari și 3,5 milioane de euro ar fi creditele bancare neperformante acordate de către Banca de Economii S.A., BC Unibank S.A. și BC Banca Socială S.A. în beneficiul fostului lider democrat, Vlad Plahotniuc. Totodată, Plahotniuc ar fi spălat alte peste șapte milioane de dolari, dar și aproape 400 de mii de euro, peste trei milioane dintre care au ajuns pe conturile soției sale stabilite în Elveția.

Anterior, procurorul general interimar, Dumitru Robu, a declarat că, dacă Plahotniuc va fi localizat, se va solicita extrădarea acestuia.

„Din câte cunoașteți, în privința dumnealui a fost emis mandat de arest. A fost anunțat în căutare și urmează deja ca instituțiile responsabile să-l localizeze și să întreprindă toate acțiunile prevăzute de lege. Când o să fie localizat, deja noi o să întreprindem următoarele acțiuni. Dacă este anunțat în căutare și este localizat, se solicită extrădarea. Se întâmplă asta doar după informarea procuraturii despre faptul că persoana este localizată”, a precizat Dumitru Robu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md