‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 22 aprilie, 2024
13.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriExpert: Autoritățile trebuie să sprijine producătorii în accesarea noilor piețe de desfacere

Expert: Autoritățile trebuie să sprijine producătorii în accesarea noilor piețe de desfacere

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Volumul comerțului extern al Republicii Moldova, în primele opt luni, este practic la nivelul celui din aceeași perioadă a anului 2018, după ce la începutul anului înregistra o creștere semnificativă. Mai mult, datele comparate pentru lunile august 2019 și 2018 arată deja o scădere ușoară față de anul trecut, atât la exporturi, cât și la importuri, scrie radiochisinau.md.

Economistul Veaceslav Ioniță susține că, exporturile Republicii Moldova stagnează de mai bine de un an și reușesc să se mențină la acest nivel doar datorită industriei automotive, în timp ce ramurile tradiționale, precum agricultura, sunt în scădere. În opinia sa, autoritățile trebuie să sprijine producătorii autohtoni, iar aceștia să acceseze noi piețe de desfacere.

„Factorii noștri de creștere sunt practic epuizați. Tot ce avem de făcut este să accesăm piețe noi și să ajutăm producătorii noștri să-și mărească prezența pe piețe tradiționale. Automotive este practic singura ramură care înregistrează în continuare o creștere semnificativă, dar nu este suficient pentru a asigura creșterea economică”.

Stagnarea exporturilor produselor agricole precum nucile, mierea, fructele, este determinată și de piața internațională, notează expertul Viorel Chivriga. El susține că nu există premise pentru creșteri spectaculoase nici pentru viitorul apropiat, iar autoritățile ar trebui să-și ajusteze prognozele, care sunt prea optimiste.

„Eu nu văd schimbări pe termen scurt. Comerțul extern va stagna. Chiar dacă vor fi creșteri, ele vor fi minuscule în comparație cu cele prognozate până acum. Autoritățile au așteptări prea optimiste în comparație cu conjunctura actuală. Guvernarea va trebui să-și revadă prognozele în proiectul bugetului pentru 2020 ținând cont de situația pe care o avem”.

În primele 8 luni, exporturile și importurile s-au majorat cu aproximativ 2%, în timp ce bugetul pentru anul curent prevede o creștere a exporturilor cu 13% și a importurilor cu 9,4 la sută.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›