Elevii, expuși mai multor riscuri în vacanță. Poliția vine cu recomandări pentru copii și părinți

În perioada 27 octombrie - 4 noiembrie 2019, elevii se vor afla în vacanța de toamnă, iar Poliția vine cu unele recomandări atât pentru copii, cât și pentru părinți.

Foto: politia.md

Deoarece în această perioadă, copiii au mai mult timp liber și pot fi implicați în evenimente care afectează siguranța, poliția vine cu următoarele recomandări:

- Nu deschideţi niciodată uşa necunoscuţilor, chiar dacă vă spun că sunt trimişi de părinţii voştri. Uşa trebuie să fie mereu încuiată.

- Nu oferiți date personale sau poze celor cu care comunicați pe internet.

- Nu spuneţi persoanelor străine care sună la telefon că sunteţi singuri acasă.

- Sunaţi sau mergeţi la un vecin de încredere în cazul în care vă este frică, vă simțiţi amenințați sau aveţi o urgență.

- Nu vă jucați pe drumurile publice sau în apropierea acestora, ci doar în locurile special amenajate în acest sens, unde nu circulă mașini (parcurile, terenurile de sport, curtea școlii sau a grădiniței etc.).

- Când circulaţi cu bicicleta, evitaţi zonele aglomerate şi arterele principale cu trafic mare, iar dacă totuşi ajungeţi cu bicicleta într-o intersecţie, respectaţi semnificaţia indicatoarelor şi sporiţi-vă atenţia.

- Traversarea străzii se face numai pe trecerea pentru pietoni, iar acolo unde sunt instalate semafoare, veţi aştepta cu răbdare apariţia luminii de culoare verde şi veţi traversa numai la această culoare.

- Atenție! Dacă se apropie de trecerea de pietoni maşinile poliţiei, salvării sau pompierilor, NU traversați, chiar daca semaforul arată culoarea verde.

Oamenii legii au câteva sfaturi și pentru părinți:

- Acordați copiilor toată atenția de care ei au nevoie.

- Discutaţi deschis cu ei despre problemele care-i apasă, iar pe cei mici învăţaţiii ca, în cazul în care se rătăcesc, să cunoască numele complet al părinților, numărul de telefon al acestora, precum și adresa de la domiciliu.

Dacă aveți nevoie de ajutor, puteți apelați la cel mai apropiat polițist sau sunați la numărul unic de urgență 112.


Pub