Circa 96% dintre ascensoarele din blocurile locative ale capitalei au depășit vârsta de exploatare. Talmaci: Sunt periculoase?

Circa 96% dintre ascensoarele din blocurile locative ale capitalei au depășit vârsta de exploatare de 25 de ani, a anunțat șeful întreprinderii municipale „Liftservice”, în cadrul ședinței de azi a Primăriei. Potrivit acestuia, consilierii din CMC nu au alocat, în 2019, niciun bănuț pentru reînnoirea lifturilor.

Din motiv că ascensoarele sunt vechi, întreprinderea municipală suferă cheltuieli mari pentru reparație și întreținere. „96% din ascensoare au depășit vârsta de exploatare care conform normelor, e de 25 de ani. Ascensoarele vechi aduc și cheltuieli suplimentare pentru întreținere, utilajul e învechit și iese mai des din funcțiune. CMC nu a alocat nicio sursă financiară pentru schimbul ascensoarelor în fondul locativ pentru 2019. În anii trecuți, circa 5 mln se alocau și se schimbau 10-15 ascensoare anual”, a menționat Ion Stanciu.

„Tarifele au fost aprobate în 2009, de către CMC, iar salariul mediu a crescut practic de 3 ori, plus a avut loc majorarea prețurilor la lubrifianți, la energie electrică etc. Lipsa personalului calificat este o altă problemă”, a precizat șeful „Liftservice”.

Primarul general interimar al capitalei, Adrian Talmaci, a întrebat dacă lifturile vechi sunt periculoase pentru locatari. „Toate sunt în funcțiune și nu vom permite niciodată ca ele să prezinte pericol, mai bine le vom stopa”, a precizat Ion Stanciu.

Acesta a mai adăugat că deși întâmpină greutăți, întreprinderea municipală are doar profit în ultimii ani, însă implicarea Consiliului Municipal pentru alocarea unor surse financiare suplimentare este necesară dacă se vor lifturi noi.

UNIMEDIA amintește că subiectul ascensoarelor vechi nu este unul nou pe ordinea de zi a Primăriei. La sfârșitul anului 2017, Silvia Radu anunța că 19 milioane de lei urmau a fi alocate pentru înlocuirea a 37 de lifturi din capitală cu o vechime mai mare de 43 de ani.


Pub