Omul de afaceri Valentin Eșanu urma să fie condamnat la închisoare, în mod „de urgență”, la indicația lui Ion Druță

Ziarul de Gardă a publicat o investigaţie despre dosarele ex-Preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie, Ion Druţă, în care se face referire şi la dosarele omului de afaceri, Valentin Eşanu, deţinut politic al fostului regim de guvernare.

Foto: Valentin Eșanu

Astfel, „ZdG a consultat mai multe documente, denumite „note informative”, ridicate în urma perchezițiilor din biroului judecătorului Druță în luna septembrie 2019”.

„Într-un document datat cu 5 octombrie 2018 se menționează, între paranteze, numele „Eșanu Valentin” și „Notă Informativă”, se conțin detalii despre dosarele în care figura numele omului de afaceri, cunoscut opiniei publice după ce a declarat în mai multe rânduri că dosarele pe numele său ar fi fost fabricate. La finalul documentului se precizează: „reieșind din cele expuse se propune: respingerea cererilor avocaților de conexare a dosarelor care se află pe rolul instanțelor de judecată. Urgentarea examinării dosarului din Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, în care figurează doar Valentin Eșanu, cu adoptarea în termen de maximum două luni a unei sentințe de condamnare la pedeapsa cu închisoarea”, menţionează sursa citată.

În material se aminteşte că Valentin Eșanu a fost eliberat din arest după aproape doi ani, în iunie 2019, după schimbarea guvernării. În timp ce se afla în arest, acesta a fost inclus în lista persoanelor persecutate politic de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE).


Pub